Ga terug

Yoghurt donuts (3 ingrediënten!)

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 200 g bloem
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 8 g bakpoeder
  • Voor de topping:
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Karamelsaus (optioneel):

  • 100 g suiker
  • 15 ml water 1 eetlepel
  • 60 ml slagroom
  • 1 eetlepel boter gezouten

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Plaats de bloem en de bakpoeder in een ruime kom. Meng deze samen met behulp van een garde.
  • Giet vervolgens de Griekse yoghurt erbij. Meng het samen met een spatel.
  • Wanneer het een deeg begint te vormen, kan je dit storten op je werplek. Zorg dat je je werkplek eerst wat hebt bestuift met bloem zodat het deeg niet zal plakken.
  • Het deeg kan wat plakkerig zijn maar dit hoort zo te zijn dus niet panikeren!
  • Met behulp van een lepel (ja dat heb je goed gelezen!) schep je balletjes van het deeg. Aangezien het deeg kan plakken is het wat moeilijker om het rechtstreeks met je handen te doen.
  • Rol elk balletje in bloem zodat je het makkelijk kan vormen in een bal.
  • Neem een bord erbij die je ook een beetje bestuift met bloem en plaats hierop de balletjes.
  • Doe dit verder met het resterend deeg. Ik heb hier ongeveer 14 balletjes van gevormd. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van je deegballetjes.
  • De balletjes moeten niet rijzen!
  • Verhit alvast een ruime pan met frituurolie of zonnebloemolie. Hier gaan we de balletjes in frituren. De olie dient 180° te zijn.
  • Plaats de balletjes met behulp van een lepel in de olie. Dit om te vermijden dat je je handen niet verbrand.
  • Bak de balletjes in meerdere rondes want als je ze gelijk allemaal in de pan doet, kan de temperatuur van de olie zakken waardoor je balletjes niet goed gaar worden en ook veel olie zullen bevatten.
  • Bak de donuts totdat ze mooi goudbruin zijn (2 à 3minuten). Houd ze in de gaten want ze kunnen al snel donker worden. Plaats ze op een bord bekleed met keukenpapier.
  • Werk zo de resterende balletjes af.

Voor de topping:

  • Meng de suiker en de kaneel in een ruime kom.
  • Plaats de donuts (wanneer ze nog warm zijn) in dit mengsel. Rol ze 1 voor 1 door totdat ze volledig bedekt zijn met de kaneelsuiker.
  • Voor de karamelsaus (optioneel):
  • Plaats de suiker in een steelpan en giet hierop het water.
  • Plaats de pan op een middelhoog vuurtje en roer totdat de suiker is opgenomen in het water en gesmolten is.
  • Stop met roeren! Laat nu de suiker koken voor 8 à 10min op een middelhoog vuurtje totdat het begin te bubbelen en stilaan een mooi amber kleur verkrijgt. Houd dit in de gaten want het kan al heel snel naar de donkere kant gaan en dus verbranden.
  • Zodra je deze kleur verkrijgt, verwijder je de pan onmiddellijk van het vuur.
  • Giet nu voorzichtig de slagroom erbij. De saus gaat beginnen te bubbelen maar blijf deze roeren totdat de slagroom goed gemengd en opgenomen is.
  • Voeg nu de boter toe en roer weer samen totdat de boter volledig gesmolten is.
  • Je karamelsaus is klaar!
  • Laat het afkoelen op kamertemperatuur voordat je het kan gebruiken. Je zult dan merken dat je karamel dikker wordt. Heerlijk!
  • Giet wat karamelsaus over de donuts (in een boterhamzakje of met een lepel).
  • Geniet!