Ga terug

Nutella cupcakes

Ingrediënten
  

Voor 12 cupcakes:

  • 175 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • 185 g kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder 5g
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • 125 ml melk
  • 110 ml zonnebloemolie
  • 125 ml heet water
  • Voor de vulling:
  • 12 hazelnoten
  • 100 g Nutella gesmolten

Voor de topping:

  • 250 g koude mascarpone
  • 80 g Nutella
  • 100 ml slagroom
  • 40 g poedersuiker
  • 10 g cacaopoeder
  • 12 Nutella biscuit koekjes

Instructies
 

Voor de cupcakes:

  • Verwarm de oven alvast voor op 180°.
  • In een ruime kom meng je de bloem, de cacaopoeder, de kristalsuiker, het bakpoeder en het zout samen. Doe dit met behulp van een garde.
  • In een andere kom roer je de eieren, de zonnebloemolie, het melk en het water samen. Roer dit ook met behulp van een garde.
  • Voeg nu de twee kommen samen en roer alles goed door totdat je geen bloem meer ziet in het beslag. Probeer niet te lang te roeren zodat je cupcakes straks ook luchtig blijven. Meng met een spatel het beslag zodat er geen bloem op de bodem blijft liggen. Het beslag hoort ook wat vloeibaar te zijn.
  • Verdeel het beslag voor 3/4 in de vormpjes. Als je de vormpjes helemaal vult dan zullen je cupcakes te hoog zijn en dit willen we niet!
  • Bak de cupcakes voor 20min op 180°.
  • Laat ze daarna volledig afkoelen.

Voor de vulling:

  • Rooster de hazelnoten op een laag vuurtje in een pan voor 5min ongeveer. Je kan deze ook al geroosterd verkrijgen in de supermarkt. Laat ze daarna afkoelen.
  • Smelt de nutella in een steelpan op een laag vuurtje voor 2min of totdat de Nutella wat vloeibaarder is geworden. Giet de gesmolten Nutella in een spuitzak of boterhamzakje (zonder spuitmond). Laat het even afkoelen zodat je je straks niet verbrand.
  • Neem de cupcakes erbij en maak met behulp van een ronde spuitmond in het midden van de cupcake een gaatje. Hier gaat namelijk de vulling in. Mocht je geen ronde spuitmond hebben, kan je ook een klein lepeltje gebruiken. Let wel op dat je niet te diep gaat anders kan de cupcake scheuren.
  • Plaats in het gaatje die je zonet hebt uitgesneden, een hazelnoot. Duw deze voorzichtig naar beneden.
  • Snijd het uiteinde van je spuitzak met een schaar. Spuit nu de gesmolten Nutella boven op de hazelnoot. Je vulling van de cupcake is klaar!

Voor de topping:

  • Mix de mascarpone samen met de poedersuiker met een spatel, niet met handmixer.
  • Voeg de nutella toe en meng weer alles samen met de spatel.
  • In een andere kom zeef je de cacaopoeder samen met de poedersuiker. Voeg daarna beetje bij beetje de koude slagroom toe. Mix deze samen met een handmixer totdat je stijve pieken krijgt.
  • Meng voorzichtig deze mengsel met de mascarpone mix.
  • Plaats het vervolgens voor 30min in de koelkast om op te stijven.
  • Na het opstijven plaats je de topping in een spuitzak met een spuitmondje. Ik heb een spuitmondje gebruikt van Wilton 2D.

Afwerking:

  • Neem de gevulde cupcakes erbij en spuit een toefje op elke cupcake.
  • Plaats de Nutella biscuit koekjes erboven op en werk af met grof gehakte hazelnoten.
  • Serveer en geniet!
  • De cupcakes zijn de volgende dag nog lekkerder! Ik bewaar ze dan in de koelkast zodat ze lekker fudgy worden (bijna net als een brownie). Heerlijk!