Ga terug

Tiramisu brownies

Ingrediënten
  

Voor de brownies:

  • 200 g donkere chocolade
  • 100 g boter
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 80 g kristalsuiker
  • 80 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • snufje zout
  • 80 g grof gehakte chocolade

Voor de tiramisu laag:

  • 500 g mascarpone op kamertemperatuur
  • 200 ml opklopbare slagroom 35% vet, koud
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 14 lange vingerkoekjes
  • 2 eetlepels instant koffie
  • 240 ml heet water
  • 3 eetlepels cacaopoeder

Instructies
 

Voor de brownies:

  • Smelt de chocolade samen met de boter in een steelpan. Doe dit op een laag vuurtje en blijf continu roeren met een houten spatel zodat de chocolade niet zal verbranden/aanplakken.
  • Klop de eieren in een aparte kom samen met de bruine suiker, de kristalsuiker en het zout samen. Doe dit met behulp van een handmixer voor 3 minuten ongeveer. Het mengsel dient lichter van kleur te worden en romiger.
  • Voeg vervolgens de afgekoelde gesmolten chocolade en boter toe aan dit mengsel. Meng het geheel samen met een spatel.
  • Zeef als laatste de bloem en de cacaopoeder erdoorheen en meng weer alles met een spatel. Zorg dat je de bodem goed mee hebt zodat er geen bloem blijft hangen aan de bodem.
  • Voeg de grof gehakte chocolade er aan toe en meng alles samen met een spatel.
  • Giet het beslag in de brownie bakvorm die bekleed is met bakpapier. Ik gebruik een vierkanten bakvorm met afmeting 18x18. Wat groter dan dit is ook mogelijk.
  • Bak het geheel op 175* voor 25 à 30min (boven-onderwarmte). Niet langer dan dit anders zal je brownie droog worden.
  • Laat de brownies vervolgens in de bakvorm volledig afkoelen.

Voor het tiramisu beslag:

  • Haal de mascarpone een aantal minuten eerder uit de koelkast zodat deze zachter wordt.
  • Schep de mascarpone in een kom en voeg hier de vanillesuiker en suiker aan toe. Mix alles goed samen met een handmixer of garde.
  • Giet vervolgens de koude slagroom erbij en blijf kloppen totdat het volledig stijf wordt. Zorg dat de slagroom heel koud is en 35% vetgehalte bevat. Dit zorgt ervoor dat de slagroom zeker mooi zal opstijven.
  • Vouw daarna het beslag met een spatel in plaats van deze te mixen. Dit zorgt ervoor dat de beslag heerlijk luchtig blijft.
  • Voor het samenstellen van de tiramisu Brownies:
  • Schep de helft van het tiramisu beslag in de bakvorm met de (afgekoelde) brownies en verdeel deze gelijk met een spatel.
  • Strooi er met behulp van een zeefje een laagje cacaopoeder overheen.
  • Plaats ondertussen de instant coffee in een ruime kom/bord en giet hierop het kokend water. Meng het even samen met een lepel/vorkje zodat de koffie zich oplost. Laat de koffie voor 10min afkoelen.
  • Dip vervolgens de lange vingerkoekjes in de (afgekoelde) koffie en verdeel deze één voor één over de mascarpone/slagroomlaag. Zorg dat je de lange vingerkoekjes niet te lang dipt in de koffie zodat ze niet té zacht worden.
  • Verdeel de resterende helft van het beslag over de lange vingerkoekjes in de bakvorm. Verspreid deze gelijk met een spatel.
  • Dek de cheesecake af met een plastiek folie en plaats deze (laat deze in de bakvorm) in de koelkast voor minimum 6 uur of een hele nacht (aangeraden) zodat het mooi kan opstijven. Hoe langer het in de koeling blijft, hoe steviger het zal worden en hoe beter het zal smaken!
  • Strooi de volgende dag een laagje cacaopoeder over de bovenkant van de cheesecake en laat het nog voor een uurtje in de koelkast.
  • Verwijder de brownies met het resterend bakpapier die langs de zijkanten van de bakvorm hangt. Zo til en verwijder je de brownies gemakkelijk uit de bakvorm.
  • Snijd ze vervolgens in gelijke stukken.
  • Tip: wil je een schoner look voor de brownies, snijd dan 1mm van de zijkanten af van de brownies. Zo verkrijg je mooie en rechte brownies.
  • Geniet!