Ga terug

Gebraden kip op Marokkaanse wijze (djaaj mhamar)

Ingrediënten
  

  • 1 kip
  • 2 uien fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel harissa
  • zout en peper naar smaak
  • handjevol peterselie/koriander fijngehakt
  • 700 ml water
  • handjevol groene olijven ontpit
  • handjevol gepelde amandelen

Instructies
 

Voor de marinade:

  • Giet de olijfolie in een ruime kom.
  • Voeg hieraan alle kruiden, de fijngehakte peterselie/koriander en de citroensap toe.
  • Meng alles goed samen.
  • Was de kip goed schoon met zout en citroensap.
  • Bind de pootjes van de kip samen zodat ze mooi samenblijven tijdens het koken. Dit kan een touwtje zijn die hitte bestendig is of een speciale elastiekje hiervoor.
  • Plaats de kip in de marinade en wrijf deze goed in. Zorg dat je ook de binnenkant van de kip marineert.
  • Maak met behulp van een mes een klein sneetje op de bovenvel van de kip. Duw de marinade onder het vel van de kip zodat de kruiden mooi opgenomen kunnen worden.
  • Dek de kom af met een plastiek folie en plaats deze in de koeling om te marineren. Hoe langer je het laat marineren, hoe beter het zal smaken. Ik raad je aan om het een nachtje in de koeling te laten marineren.

Voor de bereiding:

  • Giet een beetje olijfolie in een ruime pan.
  • Voeg hieraan de fijngehakte ui en knoflook aan toe. Meng het goed samen en laat het bakken totdat de ui wat glazig wordt.
  • Plaats de kip in de pan en laat het even een aantal minuten aanbakken op beiden kanten.
  • Giet de resterende marinade in de pan.
  • Voeg een klein beetje water toe en laat het rustig aanbakken.
  • Vervolgens giet je het water erbij (ongeveer 700ml) of tot aan de helft van de kip.
  • Laat het nu voor 40min à 60min koken of totdat de kip gaar is.
  • Verwarm alvast de oven voor op 200• en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Haal de kip voorzichtig uit de pan en plaats deze met de borst naar boven op de bakplaat.
  • Bak de kip mooi goudbruin in de oven voor 20min ongeveer.
  • Laat de saus in de pan een beetje indikken. Nadat de saus wat ingedikt is, voeg je de groene olijven hieraan toe. Deze mogen maar kort koken in de saus.
  • Daarna bak je de gepelde amandelen met een beetje zonnebloemolie in een andere pan. Zorg dat je voortdurend de amandelen roert aangezien ze snel kunnen verbranden. Bak ze op een laag vuurtje totdat ze een mooi goudbruin kleurtje krijgen.
  • Vergeet niet het touwtje of elastiekje te verwijderen van de poten voordat je het serveert!!
  • Serveer de gebraden kip op een mooi bord en giet de saus en olijven eromheen. Strooi de amandelen eroverheen en werk het af met citroen.
  • Ook kan je frietjes erbij serveren en lekker Marokkaans brood.
  • Serveer en geniet!