Ga terug

Lasagne

Ingrediënten
  

Voor het gehakt:

  • 500 g gehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode/gele/groene paprika fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 ml tomatensaus passata
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 200 ml kookroom
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder

Voor de béchamelsaus:

  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 700 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak

Afwerking:

  • 15 à 18 lasagnevellen afhankelijk van aantal lagen + ovenschaal
  • 500 g geraspte mozzarella kaas

Instructies
 

Gehaktlaag:

  • Verhit een pan met olijfolie en voeg hierin de ui, knoflook en paprika toe. Bak deze al roerend totdat de ui en paprika glazig zijn geworden.
  • Voeg het gehakt toe en breek het met een vork in stukken. Voeg alle kruiden hieraan toe en bak alles op een middelhoog vuurtje samen.
  • Wanneer het gehakt bruiner en gaar is geworden, voeg je er de tomatensaus, tomatenpuree en ketjap manis aan toe. Roer alles mooi samen.
  • Laat het geheel op een zacht vuurtje bakken voor ongeveer 15min.
  • Giet vervolgens de kookroom erbij en roer alles mooi samen totdat de room opgewarmd is. De room mag namelijk niet koken anders zal deze schiften.
  • Haal de pan vervolgens van het vuur en zet het even opzij.

Bechamelsaus:

  • Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door met behulp van een garde. Je bent nu een roux aan het vormen. Blijf constant roeren totdat er zich een dun bloemlaagje vormt op de bodem van je pan.
  • Giet de melk beetje bij beetje toe aan de roux en roer het stevig met een garde totdat je een gladde saus verkrijgt. Het is belangrijk om constant te roeren zodat er geen klontjes meer vormen in de saus.
  • Kruid de bechamelsaus met zout,peper en nootmuskaat. Roer alles mooi samen, haal het van het vuur en zet even opzij.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Giet een dun laagje béchamelsaus op de bodem van de ovenschotel. Leg daarop een eerste laag van de droge lasagnevellen. Schik ze langs elkaar, maar let erop dat de vellen elkaar niet te veel overlappen. Zo vermijd je te dikke lagen pastadeeg.
  • Schep er vervolgens de eerste laag tomatensaus met gehakt bovenop en strijk ze gelijk uit over het hele oppervlak van de schotel.
  • Giet erboven een laagje bechamelsaus en bedek het hele oppervlak met de geraspte kaas.
  • Schik erna een tweede laag van de lasagnevellen. Vervolgens tomatensaus met gehakt, béchamelsaus, geraspte kaas en lasagnevellen, afwisselend. Bouw de lasagne verder op tot de ovenschaal net niet gevuld is. Zorg ervoor dat bovenaan een laagje van de tomatensaus met gehakt en bechamelsaus ligt.
  • Strooi als laatste de rest van de geraspte kaas er overheen.
  • Bak de lasagne afgedekt met aluminiumfolie voor gedurende 30 minuten in een oven van 180°.
  • Na 30min haal je de folie eraf en grill je de bovenkant voor ongeveer 15min of totdat deze goudbruin wordt.