Ga terug

Groentestamppot met ketjap gehaktballen

Ingrediënten
  

Voor de groente stamppot:

  • 1,5 kg aardappelen zacht kokende
  • 200 g Italiaanse roerbakgroente of groente naar keuze
  • klontje roomboter
  • 130 ml melk
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • zout en peper naar smaak

Voor de ketjap gehaktballen:

  • 500 g gehakt rund of naar keuze
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • halve theelepel chili poeder als je van pittig houdt
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 5 eetlepels bloem
  • Voor de jus:
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • halve theelepel chili poeder als je van pittig houdt
  • 100 ml water
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

Voor de puree:

  • Kook de aardappelen samen met de Italiaanse roerbakgroente gaar met een beetje zout.
  • Wanneer de aardappelen en groente gaar zijn, giet je ze af.
  • Stamp alles fijn met de boter en de melk. Voeg de kerriepoeder toe en meng alles mooi samen.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.

Voor de gehaktballen:

  • Plaats het gehakt in een kom en voeg alle ingrediënten van het gehakt toe. Meng alles goed samen met je handen.
  • Vorm het gehakt in balletjes ter grootte van een walnoot ongeveer. Vorm hier ongeveer 8 à 9 gehaktballetjes van.
  • Verspreid de bloem over een ruim bord en plaats hierin je gehaktballen. Rol deze 1 voor 1 door de bloem en schud ze even af zodat ze niet met een dikke laag bloem bedekt zijn.
  • Verhit vervolgens een pan met zonnebloemolie en plaats de gehaktballetjes in de pan.
  • Bak deze aan beiden kanten goudbruin op een middelhoog vuurtje.
  • Verwijder daarna de gehaktballen van de pan en plaats ze op een bord even opzij.

Voor de jus:

  • In dezelfde pan waar je de gehaktballen in bakte, voeg je de boter toe. Laat deze volledig smelten op een laag vuurtje.
  • Voeg vervolgens de gesneden ui en knoflook toe. Bak deze op een laag vuurtje totdat de ui zachter is geworden.
  • Voeg daarna de ketjap manis, chilisaus en bruine suiker toe. Meng alles goed samen.
  • Vervolgens giet je het water erbij. Meng alles goed samen en laat koken totdat de saus verdikt is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Als laatste verdeel je de gehaktballen in de saus. Met behulp van een lepel bedek je de balletjes met de saus. Laat nogmaals voor 10 à 12min koken in de saus.
  • Mocht de saus te dik zijn, voeg er dan een beetje water aan toe.
  • Serveer de groentestamppot met de gehaktballen en giet hierover de heerlijk jus.
  • Geniet!