Breng ongeveer 1,5 liter water in een ruime pan aan de kook. Voeg hier 1 eetlepel zout aan toe.
Giet de rijst af die je hebt geweken en voeg deze toe aan het kokend water. Je kan hiervoor een schuimspaan gebruiken om het voorzichtig te plaatsen in het kokend water.
Laat de rijst voor ongeveer 8min koken op een middelhoog vuurtje. Deze minuten gelden voor de soort rijst die ik gebruik in het recept, weet dat alle soorten rijst kan verschillen qua kooktijd (ook het aantal uur dat je het laat weken speelt hier een rol).
Je kan het testen door een rijstkorrel tussen je duim en wijsvinger te plaatsen en als het breekt dan haal je het van het vuur. De rijst mag namelijk in deze stap voor 80% gaar zijn.
Voordat je het rijst in een vergiet gaat doen, schep je 1 pollepel van het water waarin je de rijst hebt gekookt in een aparte kom. Giet nu de rijst in een vergiet en laat deze uitlekken.
Neem het kommetje erbij van het “rijstwater” en voeg hieraan 2 eetlepels zonnebloemolie aan toe. Meng alles goed samen.
Schep de rijst vervolgens terug in de pan. Maak daarna gaten in de rijst (zie foto). De gaten zorgen ervoor dat de rijst straks zal stomen en zo gaar zal worden.
Giet erna het rijstwater hieraan toe en verspreid het met behulp van een lepel over heel de rijst.
Plaats dan vervolgens een schone theedoek tussen het deksel en de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst mooi kan stomen en zo de vocht op zich neemt.
Zet het nu op een laag vuurtje voor 15 à 18min. Nogmaals, de tijden kunnen verschillen naargelang de soort rijst die je gebruikt!
Verwijder de theedoek en sluit de gaten die je in de rijst hebt gemaakt. Vervolgens vorm je met behulp van een schuimspaan een pyramide van de rijst. Plaats er een deksel op en laat het nu voor 5min op de laagste stand verder aanbakken.