Ga terug

Vlees met gekarameliseerde pruimen en abrikozen

Ingrediƫnten
  

Voor het vlees:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 g rundsvlees in grote stukken gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • halve theelepel gemberpoeder
  • halve theelepel kaneel
  • zout en peper naar smaak
  • handjevol versgehakte koriander/peterselie
  • 1 eetlepel saffraanwater 4 haartjes saffraan in 60ml water

Voor de pruimen en abrikozen:

  • 150 g gedroogde pruimen
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater optioneel
  • 120 ml water

Afwerking:

  • geroosterde amandelen
  • sesamzaadjes

Instructies
 

Voor het vlees:

  • Verhit een ruime pan met de olijfolie en plaats hierin het rundvlees.
  • Voeg de fijngehakte ui en knoflook hieraan toe en roer alles goed samen.
  • Laat het voor 5min bakken op een middelhoog vuurtje of totdat het vlees wat bruiner wordt.
  • Ondertussen plaats je de saffraan in warm water en laat je deze voor 10min weken.
  • Vervolgens voeg je de kruiden hieraan toe en de versgehakte koriander/peterselie.
  • Giet het saffraanwater erbij en meng alles goed samen.
  • Plaats er nu een deksel op en laat het bakken totdat het vlees gaar is. Voeg indien nodig extra water tussendoor toe. Het vlees moet altijd voor de helft bedekt zijn met water.

Voor de gekarameliseerde pruimen en abrikozen:

  • Verhit een pan met het water en plaats hierin de pruimen en abrikozen.
  • Voeg de suiker en de kaneel toe. Meng het samen en laat het voor 15 Ć  20min koken op een middelhoog vuurtje. Je zult merken dat het water zal reduceren en de pruimen en abrikozen gekarameliseerd worden en zachter worden. Het water vormt dan een heerlijke siroop.
  • Na 15 min voeg je de oranjebloesemwater toe. Dit is optioneel!

Voor de afwerking:

  • Rooster de amandelen (zonder schil) in een pan met zonnebloemolie op een laag vuurtje. Houd deze goed in de gaten want de amandelen kunnen snel verbranden.
  • Serveer het vlees en de saus in een ruim bord. Verdeel de gekarameliseerde pruimen en abrikozen over het vlees. Strooi een beetje sesamzaadjes over de pruimen.
  • Als laatste werk je het af met de geroosterde amandelen en versgehakte koriander/peterselie.
  • Serveer met heerlijk Marokkaans brood en geniet!