Ga terug

Deze gefrituurde msemen, ook wel ‘rghaif’ genoemd, krijgt door het frituren een heerlijk krokant jasje met daarna een lekkere zachte binnenkant. De zoete siroop wordt als een spons opgenomen. Het wordt afgewerkt met grof gehakte walnoten om het smakenplaatje helemaal compleet te maken! Met een simpel vouwwerkje en een sessie frituren heb je het zo snel klaar.

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 180 g tarwebloem
  • 120 g fijne griesmeel
  • 1 theelepel gemalen geroosterde sesamzaad
  • 1/2 theelepel droge gist
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel azijn
  • 180-200 ml water lauwwarm

Voor de afwerking:

  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 50 g walnoten grofgehakt

Instructies
 

Voor het deeg:

  • Plaats de bloem, de griesmeel en de gemalen sesamzaad in een ruime kom.
  • Voeg de gist, het zout en de azijn toe.
  • Meng het samen tot een geheel.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed alles goed samen. Als het mengsel te droog is en je geen deeg kunt vormen, voeg dan extra water toe. Zorg ervoor dat je niet te veel water toevoegt, dit maakt je deeg erg plakkerig waardoor je het niet gaat kunnen kneden, voeg in dit geval een beetje bloem toe.
  • Vorm het deeg tot een bal. Dek het af met een theedoek en laat het rusten voor 5min
  • Verdeel het deeg daarna in gelijke kleine balletjes van ongeveer 55g. Plaats de balletjes op je werkplek of een dienblad en besprenkel ze lichtjes met zonnebloemolie.
  • Dek de balletjes af met plastic folie en laat ze rusten voor 5 minuten. Door ze te laten rusten, zullen ze straks gemakkelijker zijn om te vormen.

Voor het vormen van de rghaif:

  • Plaats een deegballetje op je je werkplek en giet ongeveer één theelepel zonnebloemolie op een deegbal.
  • Maak met je handen het deeg dun en vorm hier een cirkel van.
  • Vouw de cirkel vervolgens naar binnen toe en plooi dan de zijkanten naar binnen toe (zie stappenfoto's onderaan).
  • Nu heb je een mooi vierkantig deeg gevormd. Plaats deze opzij en werk zo de resterende deeg balletjes af.
  • Wanneer je alle rghaif hebt gevormd, ga je ze 1 voor 1 zachtjes plat drukken. Zorg dat je ze nog in een vierkantige vorm kunt behouden.
  • Verhit een ruime pan met olie voor de rghaif in te frituren
  • Plaats de rghaif in de pan en frituur ze aan beiden kanten goudbruin op een middelhoog vuurtje.
  • Verwijder ze uit de pan en plaats ze op een bord bekleed met keukenpapier. Zo worden alle restjes olie opgenomen.

Voor de afwerking:

  • Verwarm de abrikozenjam samen met de oranjebloesemwater op in een kleine steelpan.
  • Besmeer de rghaif in met dit mengsel. Zorg dat de rghaif nog warm zijn zodat alles goed wordt opgenomen.
  • Je kan er ook voor kiezen om honing te gebruiken i.p.v. de jam/oranjebloesemwater mengsel.
  • Bestrooi als laatste de grofgehakte walnoten over de rghaif.
  • Serveer met Marokkaanse muntthee en geniet!