INGREDIËNTEN
Voor het deeg:
- 250g bloem
- 1 eetlepel droge gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 160ml water
- 1 extra eetlepel zonnebloemolie
Voor de vulling:
- bosje verse peterselie, fijngesneden
- 200g feta (of witte kaas), verkruimeld
- snufje peper
Afwerking:
- 1 losgeklopt ei
- handjevol zwarte komijnzaad of sesamzaadjes
BEREIDINGSWIJZE
Voor het deeg:
- Plaats de bloem in een kom en voeg de zout, droge gist en suiker hieraan toe. Meng dit even samen.
- Voeg vervolgens het water en de zonnebloemolie toe.
- Meng en kneed alles samen voor ongeveer 10min totdat je een soepel deeg verkrijgt. Je kan hiervoor het best een keukenmachine gebruiken.
- Het deeg zal na het kneden een beetje plakkerig zijn.
- Verwijder het deeg uit de keukenmachine en plaats het op je werkplek.
- Giet 1 eetlepel zonnebloemolie over het deeg en kneed het mooi samen. Je zult merken dat het deeg niet meer plakkerig is.
- Maak een grote bal van het deeg en plaats deze in een ruime kom.
- Dek het deeg af met plastiek folie en daarboven een theedoek. Laat deze voor ongeveer 1 uur rijzen of totdat het deeg verdubbelt is van volume.
Voor de vulling:
- Snijd de peterselie fijn en plaats deze in een ruime kom.
- Verkruimel vervolgens de fetakaas erbij, voeg de peper toe en meng alles goed samen.
- Dek de kom af en zet even opzij.
Voor het vormen van de broodjes:
- Plaats je gerezen deegbal op je werkplek.
- Vorm het deegbal tot een lange staaf en snijd deze in 14 gelijke stukken.
- Tip: Snijd eerst de helft van de staaf. Vervolgens snijd je 2 helften in gelijke stukken. Blijf telkens elke stuk in de helft snijden totdat je er 14 verkrijgt.
- Vorm daarna de 14 stukken deeg tot mooie ronde balletjes.
- Neem 1 bolletje deeg en duw deze rustig plat tot een cirkel. Dep je handen met zonnebloemolie zodat het deeg niet zal plakken.
- Plaats daarna 1 eetlepel van de vulling onderaan de cirkel.
- Sluit de vulling door het deeg erover heen te doen. Sluit deze goed dicht zodat de vulling er niet uit valt. (zie stappenfoto’s).
- Snijd met behulp van een mes 4 à 5 inkepingen. (zie stappenfoto’s).
- Rol het vervolgens voorzichtig op.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hierin je gevormd broodje.
- Werk de rest van de deegballetjes op die manier af.
- Dek de broodjes af met een theedoek en laat ze vervolgens rijzen voor 15 à 20min.
- Smeer de broodjes in met 1 losgeklopt ei en strooi er een beetje zaadjes overheen.
- Bak ze vervolgens voor 30 à 40min of totdat de broodjes goudbruin worden in een voorverwarmde oven op 180•.
- Verwijder ze daarna uit de oven en dek ze onmiddellijk af met een theedoek wanneer ze nog warm zijn. Zo blijven ze lekker zacht.
- Serveer en geniet!
11 reacties
Hoi Soumia,
De droge gist, hoe ziet het pakje eruit? Welke gebruik jij? Ik weet nooit het verschil tussen droge en verse gist.
Alvast bedankt!
Ikram
droge gist zijn korreltjes, verse gist is meestal een blokje.
Waar haal jij de ingrediënten zoals de gist bijvoorbeeld?
Hi Lisette,
Deze vind je in alle supermarkten.
Liefs,
Sou
Kan je deze eventueel invriezen nadat je ze gebakken hebt? Liefs, Yasmina
Hi Yasmina,
Deze broodjes kan je gemakkelijk na het bakken invriezen.
Verwarm ze later op in de oven en ze zullen even lekker smaken!
Liefs,
Sou
Hi! Ik heb een combi magnetron en oven. Kan ik deze broodjes ook met de hete lucht stand bakken?
Hi Gabrielle,
Dat kan zeker!
Liefs,
Soumia
Hi, de eerste keer waren ze bij mij idd erg zacht. Nu zijn ze iets krokanter en minder zacht. Heb je enig idee hoe dat komt?
Hallo
Mijn deeg is veel te plakkerig. Wat kan ik hier aan doen?
Alvast bedankt!
Hi Jill,
Ik ben waarschijnlijk te laat met reageren maar alsnog wil ik je graag verder helpen!
Als de deeg te plakkerig is, dan kan je er een beetje olie aan toevoegen en dan zal je merken dat het deeg zich zal vormen. Als je extra bloem gaat toevoegen dan kan het zijn dat de broodjes wat droger zijn.
Ik hoop dat het ondertussen gelukt is?
Groetjes,
Soumia