Diner – January 25, 2023
Zachte fetakaas broodjes
Zachte fetakaas broodjes
Zachte fetakaas broodjes
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 g bloem
- 1 eetlepel droge gist
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 160 ml water
- 1 extra eetlepel zonnebloemolie
Voor de vulling:
- bosje verse peterselie fijngesneden
- 200 g feta of witte kaas, verkruimeld
- snufje peper
Afwerking:
- 1 losgeklopt ei
- handjevol zwarte komijnzaad of sesamzaadjes
Instructies
Voor het deeg:
- Plaats de bloem in een kom en voeg de zout, droge gist en suiker hieraan toe. Meng dit even samen.
- Voeg vervolgens het water en de zonnebloemolie toe.
- Meng en kneed alles samen voor ongeveer 10min totdat je een soepel deeg verkrijgt. Je kan hiervoor het best een keukenmachine gebruiken.
- Het deeg zal na het kneden een beetje plakkerig zijn.
- Verwijder het deeg uit de keukenmachine en plaats het op je werkplek.
- Giet 1 eetlepel zonnebloemolie over het deeg en kneed het mooi samen. Je zult merken dat het deeg niet meer plakkerig is.
- Maak een grote bal van het deeg en plaats deze in een ruime kom.
- Dek het deeg af met plastiek folie en daarboven een theedoek. Laat deze voor ongeveer 1 uur rijzen of totdat het deeg verdubbelt is van volume.
Voor de vulling:
- Snijd de peterselie fijn en plaats deze in een ruime kom.
- Verkruimel vervolgens de fetakaas erbij, voeg de peper toe en meng alles goed samen.
- Dek de kom af en zet even opzij.
- Voor het vormen van de broodjes:
- Plaats je gerezen deegbal op je werkplek.
- Vorm het deegbal tot een lange staaf en snijd deze in 14 gelijke stukken.
- Tip: Snijd eerst de helft van de staaf. Vervolgens snijd je 2 helften in gelijke stukken. Blijf telkens elke stuk in de helft snijden totdat je er 14 verkrijgt.
- Vorm daarna de 14 stukken deeg tot mooie ronde balletjes.
- Neem 1 bolletje deeg en duw deze rustig plat tot een cirkel. Dep je handen met zonnebloemolie zodat het deeg niet zal plakken.
- Plaats daarna 1 eetlepel van de vulling onderaan de cirkel.
- Sluit de vulling door het deeg erover heen te doen. Sluit deze goed dicht zodat de vulling er niet uit valt. (zie stappenfoto’s).
- Snijd met behulp van een mes 4 à 5 inkepingen. (zie stappenfoto’s).
- Rol het vervolgens voorzichtig op.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hierin je gevormd broodje.
- Werk de rest van de deegballetjes op die manier af.
- Dek de broodjes af met een theedoek en laat ze vervolgens rijzen voor 15 à 20min.
- Smeer de broodjes in met 1 losgeklopt ei en strooi er een beetje zaadjes overheen.
- Bak ze vervolgens voor 30 à 40min of totdat de broodjes goudbruin worden in een voorverwarmde oven op 180•.
- Verwijder ze daarna uit de oven en dek ze onmiddellijk af met een theedoek wanneer ze nog warm zijn. Zo blijven ze lekker zacht.
- Serveer en geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!