– Hoofdgerechten –
Zoetzure kipburger recept
Dit zoetzure kipburger recept mag niet in jouw routine ontbreken. De standaard burger is prima, maar deze sappige burger bestaat uit een gebalanceerde mix van smaken, die afkomstig zijn uit verschillende keukens. Je vindt er cajunkruiden in terug, net als knoflook en zoete chilisaus – bijzonder toch?
Start met gemarineerde kipfilets, die je heerlijk mals maakt met karnemelk en knoflookpoeder. Bak ze goudbruin in een knapperige coating van maïzena, bloem en de nodige kruiden. Wat dit kipburger recept écht bijzonder maakt is de zelfgemaakte zoetzure saus. Begin met een basis van sojasaus en voeg honing en limoen toe. Hierdoor krijg je een stijlvolle balans tussen zuur, zoet en hartig. Loopt het water je al in de mond? 😉
Een snelle maaltijd of een weekend treat; deze kipburger misstaat bij geen enkele gelegenheid. Probeer dit recept direct met de instructies hieronder óf ga voor één van de andere recepten met kip als ingrediënt. Succes!
Zoetzure kipburger
De bouwstenen van deze burgers passen perfect bij elkaar en hebben zelfs een gemixt tintje. Van sojasaus tot chilisaus en cajun. Een diversiteit aan smaken! Maak dit toegankelijke recept en geniet van een excellente balans.
Ingrediënten
De marinade
- 1 kipfilet
- 1/2 theelepel zout
- snufje zwarte peper
- 300 ml karnemelk
- 1 theelepel cajun kruiden
- 1 theelepel knoflookpoeder
De coating
- 200 g bloem
- 100 g maïzena
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
De zoetzure saus:
- 1 theelepel boter
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 150 ml sojasaus
- 100 ml honing
- 3 eetlepels zoete chilisaus
- Sap van 1/2 limoen
De burger:
- 2 broodjes naar keuze
- krulsla
- 1 tomaat
- tuinkers
- of beleg naar keuze
Instructies
De marinade
- Sla de kipfilet een beetje platter met een deegroller of een vleeshamer.
- Snijd de kipfilet vervolgens in 2 stukken.
- Kruid beiden kanten met de zout en de zwarte peper.
- Meng vervolgens de karnemelk met de cajunkruiden en de knoflookpoeder.
- Plaats de kipfilet in dit mengsel, dek de kom
- af met plastiek folie en laat voor minimum een half uur marineren in de koelkast.
De coating
- Plaats de bloem en de maizena in een diepe bord. Voeg de kruiden hieraan toe en roer het samen.
- Haal de kipfilet uit de marinade en laat deze even uitlekken.
- Haal de kipfilet door de bloem. Zorg dat de gehele kipfilet goed gedekt is met de bloem.
- Schud de resterende bloem eraf. Herhaal met de resterende kip.
De saus
- Verhit een pan en smelt hierin de boter. Giet de zonnebloemolie erbij.
- Voeg de knoflook toe en bak kort op een middelhoog vuurtje.
- Giet de sojasaus, de honing, de zoete chilisaus en de limoensap toe. Roer alles samen en laat inkoken voor 15min op een middelhoog vuurtje tot de saus indikt.
De burger
- Verhit een ruime pan met olie en bak hierin de burgers goudbruin.
- Na het bakken plaats je de kip in de zoetzure saus. Dek deze royaal in de saus.
- Snij de hamburgerbroodjes door de helft en leg hierop de krulsla, gevolgd door de kip, de tomaat, de komkommer en de tuinkers.
- Geniet!
Zoetzure kipburger
Zelfgemaakte burgers zijn natuurlijk sowieso lekkerder dan wanneer je ze in de winkel koopt. Wil je liever een andere topping? Probeer deze twee variaties eens:
Pittige avocado salsa topping: geef je burger een romige, frisse twist en voeg een spicy kick toe met sambal of sriracha. Maak het fresh door limoen en koriander toe te voegen.
Gegrilde paprika en geitenkaastopping: combineer gegrilde rode paprikareepjes met romige, zachte geitenkaas voor een ultieme finishing touch. Maak het af met een peperige rucola bite en een subtiele zoetzure balans door er wat balsamico-glaze aan toe te voegen.
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!