Ga terug

Rijst met kip en rozijnen op Marokkaanse wijze

Ingrediënten
  

Voor de kip en rozijnen:

  • 3 eetlepels olijf-of zonnebloemolie
  • 3 kippendijen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • zout en peper naar smaak
  • 100 g rozijnen
  • 100 ml water
  • handjevol versgehakte peterselie/koriander

Voor de rijst:

  • 300 g rijst
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout

Instructies
 

Voor de kip en rozijnen:

  • Plaats de kippendijen in een ruime kom en voeg hieraan 1 fijngesneden ui aan toe, 1 eetlepel zonnebloemolie, de fijngehakte knoflook, paprikapoeder, curcuma en kaneelpoeder. Breng het op smaak met zout en peper. Meng alles goed samen totdat de kippendijen goed bedekt zijn met de kruiden. Dek de kom af met plastiek folie en laat het voor minimum 30min marineren in de koelkast.
  • Verhit daarna een ruime pan met olijf-of zonnebloemolie en plaats hierin de kippendijen die je zonet hebt gemarineerd.
  • Bak de kippendijen aan voor 8 à 10min aan beiden zijden op een middelhoog vuurtje.
  • Giet dan de water toe aan de pan.
  • Vervolgens snijd je de resterende ui in ringen. Verdeel deze over de kippendijen.
  • Dek daarna de pan af met het deksel en laat alles voor 30min op een laag vuurtje bakken.
  • Na 30min verdeel je de rozijnen over de tajine en strooi je een beetje extra kaneel eroverheen.
  • Laat vervolgens weer voor een kwartiertje verder bakken op een laag vuurtje.
  • Mocht je zien dat het te droog wordt, dan kan je er extra water aan toevoegen.

Voor de rijst:

  • Deze stap geldt voor de Sella langekorrel rijst. Mocht je andere soorten rijst gebruiken, volg dan de bereidingswijze op de verpakking van de rijst.
  • Spoel de rijst 3 keer met lauwwarm water tot het water bijna helder is.
  • Week vervolgens de rijst in lauwwarm water in een ruime pan voor minimum 1 uur. Zorg dat het water ruim boven de rijst ligt. Plaats er een deksel op en zet opzij.
  • Breng ongeveer 1 liter water in een ruime pan aan de kook. Voeg hier 1 theelepel zout aan toe.
  • Giet de rijst af die je hebt geweken en voeg deze toe aan het kokend water. Je kan hiervoor een schuimspaan gebruiken om het voorzichtig te plaatsen in het kokend water.
  • Laat de rijst voor ongeveer 8min koken op een middelhoog vuurtje. Deze minuten gelden voor de soort rijst die ik gebruik in het recept, weet dat alle soorten rijst kan verschillen qua kooktijd (ook het aantal uur dat je het laat weken speelt hier een rol).
  • Je kan het testen door een rijstkorrel tussen je duim en wijsvinger te plaatsen en als het breekt dan haal je het van het vuur. De rijst mag namelijk in deze stap voor 80% gaar zijn.
  • Voordat je de rijst in een vergiet gaat doen, schep je 1 pollepel van het water waarin je de rijst hebt gekookt in een aparte kom. Giet nu de rijst in een vergiet en laat deze uitlekken.
  • Neem het kommetje erbij van het “rijstwater” en voeg hieraan 2 eetlepels zonnebloemolie toe. Meng alles goed samen.
  • Schep de rijst vervolgens terug in de pan. Maak daarna gaten in de rijst (zie foto). De gaten zorgen ervoor dat de rijst straks zal stomen en zo gaar zal worden.
  • Giet erna het rijstwater met de zonnebloemolie hieraan toe en verspreid het met behulp van een lepel over heel de rijst.
  • Plaats dan vervolgens een schone theedoek tussen het deksel en de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst mooi kan stomen en zo de vocht op zich neemt. Ik hou van deze techniek!!
  • Zet het nu op een laag vuurtje voor 15 à 18min. Nogmaals, de tijden kunnen verschillen naargelang de soort rijst die je gebruikt!
  • Verwijder de theedoek en sluit de gaten die je in de rijst hebt gemaakt.Vervolgens vorm je met behulp van een schuimspaan een pyramide van de rijst. Plaats er een deksel op en laat het nu voor 5min op de laagste stand verder aanbakken.
  • Serveer de rijst op een bord en verdeel hierover de kip en de saus.
  • Als laatste werk je af met de fijngehakte peterselie/koriander. Je kan ook nog wat amandelschaafsel erover heen doen, dit is optioneel!