Ga terug

Patatas bravas

Ingrediënten
  

Voor de aardappelen

  • 1 kg aardappelen in blokken gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 50 ml olijfolie
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • zout naar smaak

Voor de tomatensaus (bravas):

  • 50 ml olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • zout en peper naar smaak
  • 400 g gehakte tomaten uit blik
  • 100 ml water
  • handjevol fijngehakte verse koriander/peterselie

Voor de knoflooksaus (aioli):

  • 1 ei
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 250 ml zonnebloemolie
  • snufje zout

Instructies
 

Voor de aardappelen:

  • Verwarm de oven alvast voor op 180° (boven-en onderwarmte).
  • Plaats de aardappelen in een ruime pan met water. Breng deze aan de kook en laat ze voor ongeveer 10 minuten koken, tot ze van binnen nog niet helemaal gaar zijn.
  • Giet af en plaats ze in een ovenplaat bekleed met bakpapier.
  • Voeg er de teentjes knoflook aan toe, de olijfolie, de paprikapoeder en de takjes rozemarijn. Breng het op smaak met zout en peper.
  • Meng voorzichtig alles samen en rooster de aardappelen in de oven op 180° voor 30min.
  • Schud ze tijdens het roosteren twee keer om zodat de aardappelen gelijkmatig gaar worden.
  • Verwijder na het bakken de takjes rozemarijn.

Voor de tomatensaus:

  • Verhit in een kleine pan de olijfolie. Voeg hieraan de ui en de knoflook toe en bak voor 10 minuten op een middelhoog vuurtje.
  • Voeg vervolgens de paprikapoeder, de chilivlokken en de oregano toe. Laat het voor ongeveer 1min bakken.
  • Als laatste voeg je de suiker en de gehakte tomatenblokjes toe. Breng het op smaak met zout en zwarte peper en laat het geheel 20 minuten koken. Voeg het water toe en laat nog 10 minuten op een laag vuur sudderen.
  • Met behulp van een staafmixer of blender mix je alles tot een gladde saus.

Voor de knoflooksaus:

  • Doe alle ingrediënten voor de knoflooksaus in een kan of glas die zo smal is dat je staafmixer erin past.
  • Plaats de staafmixer op de bodem van de kan en mix zonder te bewegen gedurende 5 seconden, zodat de bodem gemengd wordt met de rest.
  • Kantel de staafmixer en breng hem in de volgende 5 seconden langzaam naar de top.
  • Wanneer je de top bereikt hebt, beweeg je de staafmixer van boven naar beneden gedurende de volgende 5 seconden totdat het een mooie en romige saus vormt.
  • Deze techniek is belangrijk want anders wordt de olie niet goed opgenomen in de saus en zal je dus ook nooit die romigheid verkrijgen van deze typische aioli knoflooksaus.

Voor het serveren:

  • Serveer de aardappelen met een royale salsa brava (tomatensaus) erover en een paar dotjes alioli (knoflooksaus.
  • Werk af met een beetje gehakte peterselie.
  • Geniet!