Ga terug

Crème brûlée

Crème brûlée, een Frans dessert van romige custard met vanille, bedekt met een knapperig gekarameliseerd suikerlaagje.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Gang Desserts
Keuken Frans

Ingrediënten
  

  • 3 eigelen
  • 50 g suiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 vanillestokjes of 1 theelepel vanillearoma
  • 2 eetlepels suikers voor het karameliseren

Instructies
 

  • Plaats de eigelen en de 50g suiker in een kom en klop deze met een garde goed door elkaar. Zet even opzij.
  • Giet vervolgens in een pannetje de slagroom. Halveer de vanillestokjes in de lengte scherp het merg eruit. Voeg het samen met de vanillestokjes toe aan de slagroom.
  • Verwarm de slagroom al roerend tot je kleine bubbeltjes ziet vormen langs de zijkant. De slagroom mag niet koken. Verwijder daarna de vanillestokjes.
  • Giet de slagroom beetje voor beetje al roerend toe aan het eigeel met suiker die je zonet hebt opgeklopt.
  • Verdeel het mengsel in de ovenschaaltjes en zet ze daarna in een ovenschaal.
  • Tip: verwijder eventuele luchtbellen door de bovenkant kort te branden met een gasbrander.
  • Vul de ovenschaal tot halverwege de rand van de schaaltjes voorzichtig met heet water.
  • Bak de crème brulée voor 30-35min in een voorverwarmde oven op 150•.
  • De creme brulee is gaar als de bovenkant gestold, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn.
  • Verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is.
  • Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat 30 minuten afkoelen.
  • Dek de schaaltjes af met plastiek folie en plaats voor minimaal 2 uur (liefst langer) in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de suiker erover en karamelliseer de suiker met de brander.
Trefwoord basis recept, crème brûlée, dessert, Frans, Franse keuken, toetje