Plaats bakpapier op de bodem van je bakvorm van 24cm. Vet de zijkanten van de bakvorm in met boter.
Verwijder de filodeeg van de verpakking. Dek de filodeeg vellen af met een vochtige theedoek zodat ze zeker niet zullen uitdrogen.
Neem 1 vel en plaats deze op je werkblad. Ga voorzichtig om met filodeeg vellen omdat ze heel snel kunnen scheuren. In dit recept is het niet zo erg als het een beetje zou scheuren, aangezien we straks meer filo vellen erboven op zullen plaatsen.
Smeer gesmolten boter over de gehele oppervlakte van de vel. Zorg dat je het niet teveel insmeert zodat je het straks gemakkelijk kan optillen van je werkplek.
Plaats de vel daarna in de bakvorm, zorg dat de uiteinde van de vel uit de bakvorm steekt (zie stappenfoto).
Herhaal deze stap nu 8 keer want we gaan voor deze cheesecake 8 filodeeg vellen gebruiken. Zorg dat de hele bodem bedekt is met de vellen.
Bij het plaatsen van elk vel in de bakvorm, check je of de zijkanten goed ingevet zijn met de boter. Als dit niet zo is, dan kunnen de vellen uitdrogen en zo ook afbreken.
Als het goed is, heb je nu 8 vellen verspreid op elkaar in je bakvorm. Dit zijn de lagen die je in baklava terug zal vinden.
Giet nu de helft van de cheesecake vulling in de bakvorm.
Verspreid nu de nootjesvulling over de hele oppervlakte.
Giet daarna de resterende cheesecake vulling erboven.
Vouw nu de zijkanten van de filodeeg vellen naar binnen toe. Zorg dat je de vellen naar binnen drukt zodat ze de ronde vorm aannemen van de bakvorm.
Smeer de bovenkant nu in met gesmolten boter.
Plaats het nu in een voorverwarmde oven van 180° voor 1uur. De bovenkant dient mooi goudbruin te zijn. Om het proces te versnellen kan je het de laatste 10min op 200° bakken.
Wanneer de cheesecake bijna klaar is, kan je alvast de suikersiroop terug opwarmen.
Nadat je de cheesecake uit de oven verwijderd, giet je de suikersiroop onmiddellijk over de bovenkant van de cheesecake. Je haalt de cake nog NIET uit de bakvorm.
Strooi er nog een beetje grofgehakte pistache/amandelen/walnoten erover heen en laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur.
Vervolgens kan je de cheesecake voorzichtig verwijderen uit de bakvorm.
Plaats het daarna minimum voor 30min in de koeling.
Werk het af met rozenblaadjes en serveer!
Tip: de volgende dag smaakt de cheesecake nog beter!
Geniet!