Breng ongeveer 1,5 liter water in een ruime pan aan de kook. Voeg hier bijna 1 eetlepel zout aan toe.
Giet de rijst af die je hebt geweken en voeg deze toe aan het kokend water. Je kan hiervoor een schuimspaan gebruiken om het voorzichtig te plaatsen in het kokend water.
Laat de rijst voor ongeveer 8min koken op een middelhoog vuurtje. Deze minuten gelden voor de soort rijst die ik gebruik in het recept, weet dat alle soorten rijst kan verschillen qua kooktijd. Ook het aantal uur dat je het laat weken speelt hier een rol).
Je kan het testen door een rijstkorrel tussen je duim en wijsvinger te plaatsen en als het breekt dan haal je het van het vuur. Het mag namelijk in deze stap voor 80% gaar zijn.
Giet de rijst in een vergiet en laat deze uitlekken.
Schep de rijst vervolgens terug in de pan. Giet 3 eetlepels zonnebloemolie over de rijst.
Vervolgens neem je het sausje erbij waarin je het vlees in hebt gebakken. Voor deze stap heb ik een pollepel gebruikt. Ik heb de pollepel twee keer gevuld en verdeeld over de rijst.
Strooi er vervolgens de kruiden op en roer de rijst heel voorzichtig door elkaar. Vervolgens vorm je met behulp van een schuimspaan een pyramide van de rijst (zie foto).
Maak vervolgens gaten in de rijst (zie foto). De gaten zorgen ervoor dat de rijst straks zal stomen en zo gaar zal worden.
Plaats de deksel van de pan erop en laat het voor 10min op het laagste vuur staan. Je hoort na een aantal minuten getikkel uit de pan. Dit is een goed teken! (tip van mijn lieve Afghaanse schoonfamilie)
Na 10min voeg je de folie met rozijnen en wortelen aan de pan. Ook de stukken vlees mag erbij. Dit is puur om het op te warmen en verder te laten stomen in de pan.
Plaats dan vervolgens een schone theedoek tussen het deksel en de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst mooi kan stomen en zo de vocht op zich neemt. Ik hou van deze techniek!!
Zet het nu op een laag vuurtje voor 15 à 18min. Nogmaals, de tijden kunnen verschillen naargelang de soort rijst die je gebruikt!