Ga terug

Gehaktballen op Afghaanse wijze

Ingrediënten
  

Voor het gehakt:

  • 300 g gehakt
  • 1 ui
  • 1 groene peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel garam masala
  • halve theelepel kaneelpoeder
  • handjevol verse peterselie/koriander
  • zout en peper naar smaak

Voor de saus:

  • 2 à 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel kurkuma
  • 400 ml water
  • 150 g spliterwten witte of groene
  • verse peterselie/koriander voor garnering

Instructies
 

Voor de gehaktballen:

  • Plaats het gehakt in een ruime kom en voeg hier alle kruiden aan toe. Breng het op smaak met zout en peper.
  • Maal daarna de ui samen met de knoflook , groene peper en peterselie fijn in een hakmachine of met een mes. De hakmachine zorgt ervoor dat alles mooi fijn is.
  • Voeg de helft van de gemalen ui, knoflook, groene peper en peterselie toe aan je gehakt. Meng alles goed samen.
  • Vorm daarna balletjes van het gehakt ietsjes groter dan een walnoot. Plaats deze op een bord en duw ze een beetje plat. Dek de balletjes af met plastiek folie en zet ze even opzij in de koelkast.

Voor de saus:

  • Verhit een ruime pan met zonnebloemolie en plaats hierin de andere helft van je gemalen ui, knoflook, groene peper en peterselie.
  • Bak deze op een middelhoog vuurtje voor een 3 tal minuten.
  • Voeg daarna de gesneden tomaat, de tomatenpuree en kurkuma toe. Roer alles samen en laat het op een laag vuurtje even bakken.
  • Giet daarna het water erbij en plaats de gehaktballetjes in de saus. Dek de pan af met een deksel en laat nu alles rustig gaar worden op een middelhoog vuurtje voor ongeveer 20 à 25min.
  • Breng ondertussen een pan met water aan de kook en kook hierin de spliterwten volgens de bereidingswijze op de verpakking gaar.
  • Wanneer de spliterwten gaar zijn, giet je ze af en voeg je ze toe aan de saus met de gehaktballen.
  • Als de saus nog te waterig is, verhoog je het vuur en laat je deze indikken. Mocht de saus te dik zijn, kan je er extra water aan toevoegen.
  • Proef de saus en breng het indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Als laatste voeg je nog wat versgehakte peterselie toe.
  • Serveer het met rijst en geniet!