Ga terug

Gehaktballen met jus en aardappelpuree

Ingrediƫnten
  

Voor de gehaktballen:

  • 500 g gehakt
  • 25 g broodkruimels ik heb panko broodkruimels gebruikt
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • zout en peper naar smaak
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie

Voor de jus:

  • 2 eetlepels boter
  • 1 ui gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 475 ml water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak

Voor de aardappelpuree:

  • 5 grote aardappelen
  • 4 eetlepels boter
  • 120 ml melk
  • zout en peper

Instructies
 

Voor de gehaktballen:

  • Plaats het gehakt in een kom en voeg alle ingrediĆ«nten van het gehakt toe. Meng alles goed samen met je handen.
  • Vorm het gehakt in balletjes ter grootte van een walnoot ongeveer.
  • Verhit vervolgens een pan met een scheutje olijfolie of zonnebloemolie en plaats de gehaktballetjes in de pan.
  • Bak deze aan beiden kanten goudbruin op een middelhoog vuurtje.
  • Verwijder daarna de gehaktballen van de pan en plaats ze op een bord.

Voor de jus:

  • In dezelfde pan waar je de gehaktballen in bakte, voeg je de boter toe. Laat deze volledig smelten op een laag vuurtje.
  • Voeg vervolgens de gesneden ui en knoflook toe. Bak deze op een laag vuurtje totdat de ui zachter is geworden.
  • Voeg daarna de bloem toe en roer deze samen met de ui voor 1 minuutje.
  • Vervolgens giet je het water erbij en verkruimel je het bouillon blokje. Meng alles goed samen en laat koken totdat de saus verdikt is.
  • Voeg als laatste de tomatenketchup, ketjap manis en paprikapoeder toe. Meng alles goed samen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Als laatste verdeel je de gehaktballen in de saus. Met behulp van een lepel bedek je de balletjes met de saus. Laat nogmaals voor 4min koken in de saus.
  • Mocht de saus te dik zijn, voeg er dan een beetje water aan toe.

Voor de aardappelpuree:

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en plaats ze terug in de pot.
  • Stamp de aardappelen tot puree.
  • Doe er onmiddellijk de boter en melk erbij. Meng alles goed samen.
  • Kruid de aardappelpuree met een snufje peper.

Serveren:

  • Plaats de aardappelpuree in een bord en leg de gehaktballetjes in het midden. Giet de jus over de aardappelpuree en de gehaktballetjes. Genieten!!