Gehaktballen in jus en aardappelpuree is de ideale COMFORTFOOD! Gehaktballetjes in jus maken is helemaal niet moeilijk, en als je de twee nadien samenbrengt in één pot dan is het pas echt smullen geblazen! Superlekker en klaar in een handomdraai!
INGREDIËNTEN
Voor de gehaktballen:
- 500g gehakt
- 25g broodkruimels (ik heb panko broodkruimels gebruikt)
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 1 eetlepel ketjap manis
- zout en peper naar smaak
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
Voor de jus:
- 2 eetlepels boter
- 1 ui, gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 475ml water
- 1 blokje groentebouillon
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
Voor de aardappelpuree:
- 5 grote aardappelen
- 4 eetlepels boter
- 120ml melk
- zout en peper
BEREIDINGSWIJZE
Voor de gehaktballen:
- Plaats het gehakt in een kom en voeg alle ingrediënten van het gehakt toe. Meng alles goed samen met je handen.
- Vorm het gehakt in balletjes ter grootte van een walnoot ongeveer.
- Verhit vervolgens een pan met een scheutje olijfolie of zonnebloemolie en plaats de gehaktballetjes in de pan.
- Bak deze aan beiden kanten goudbruin op een middelhoog vuurtje.
- Verwijder daarna de gehaktballen van de pan en plaats ze op een bord.
Voor de jus:
- In dezelfde pan waar je de gehaktballen in bakte, voeg je de boter toe. Laat deze volledig smelten op een laag vuurtje.
- Voeg vervolgens de gesneden ui en knoflook toe. Bak deze op een laag vuurtje totdat de ui zachter is geworden.
- Voeg daarna de bloem toe en roer deze samen met de ui voor 1 minuutje.
- Vervolgens giet je het water erbij en verkruimel je het bouillon blokje. Meng alles goed samen en laat koken totdat de saus verdikt is.
- Voeg als laatste de tomatenketchup, ketjap manis en paprikapoeder toe. Meng alles goed samen.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Als laatste verdeel je de gehaktballen in de saus. Met behulp van een lepel bedek je de balletjes met de saus. Laat nogmaals voor 4min koken in de saus.
- Mocht de saus te dik zijn, voeg er dan een beetje water aan toe.
Voor de aardappelpuree:
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en plaats ze terug in de pot.
- Stamp de aardappelen tot puree.
- Doe er onmiddellijk de boter en melk erbij. Meng alles goed samen.
- Kruid de aardappelpuree met een snufje peper.
Serveren:
- Plaats de aardappelpuree in een bord en leg de gehaktballetjes in het midden. Giet de jus over de aardappelpuree en de gehaktballetjes. Genieten!!
12 reacties
Mag ik vragen welke ketjap manis je gebruikt. En waar je die haalt. Ik heb het nooit gebruikt omdat ik t zo vind stinken.
Hii Tes!
Ik gebruik de ketjap Manis die verkrijgbaar is bij de Albert Heijn of de toko maar je kan elke ketjap Manis gebruiken naar keuze.
Het heeft inderdaad geen lekker geurtje maar het smaakt heerlijk in gerechten! x
Hoi soumia,
Bedankt voor je recept hij is heerlijk heb hem al een paar keer gemaakt. Kan je nog andere groenten in de jus doen?
Hi Funda,
Oh super dat het een favoriet is geworden! Ja je kan er zeker groenten bij toevoegen, zoals rode paprika en champignons past er heerlijk bij, dan wordt het een soort van stoofvlees/goulash gerecht, super lekker! x
Salaam! Als ik een zak geschilde aardappeltjes (die voorgekookte) heb, hoeveel gram heb ik daarvan nodig?
Wa alaykoum salaam,
Hangt af van het aantal personen.. 1 pak lijkt mij voldoende voor 2 personen..
Is dit recept ook voor 2 pers of meer? Weet nl niet hoeveel gr 5 grote aardappelen is haha.
Hi Oumayra,
Haha dat begrijp ik wel hoor! Het is voor 2 personen (degelijke porties) 🙂
Salaam!
Ik wil dit recept graag maken voor meerdere personen. Moet ik het recept dan verdubbelen bij de jus?
Groetjes
Vandaag klaargemaakt en was heerlijk!
Aahh super leuk om te lezen!😍 Ik ben blij dat je ervan hebt genoten❤️
Heerlijk, super recept, eindelijk nog eens genoten bij het koken !!! Dankje