
Bijgerecht – 24 juli, 2020
Sabzi

Sabzi
Ik zie, ik zie wat jij sabzi… en het is GROEN! 🌿 Dit heerlijke Afghaanse sabzi gerecht is een smaakvolle en voedzame manier om spinazie te bereiden. Het is een klassieker binnen de Afghaanse keuken en wordt vaak geserveerd met rijst en vlees-qorma’s, maar ook solo doet deze groene krachtpatser het meer dan goed.
Sabzi is een gerecht dat eenvoudig te maken is, maar rijk is aan smaak. De combinatie van verse spinazie, prei en knoflook zorgt voor een heerlijk kruidige basis, terwijl koriander en chiliflakes het gerecht een subtiele pittige en aromatische kick geven. Dit maakt sabzi niet alleen een gezonde keuze, maar ook een gerecht waar je keer op keer van wilt genieten.
Traditioneel wordt sabzi gegeten met rijst, maar een versgebakken stuk brood erbij is misschien wel de lekkerste manier om alle smaken op te scheppen. Het zachte, licht gestoofde spinaziemengsel en de kruiden smelten samen tot een fluweelzachte structuur die perfect samengaat met knapperig brood. Zo maak je van een simpel gerecht een echte smaakexplosie!
Wil je variëren? Voeg kikkererwten toe voor extra vulling of maak het extra kruidig met een snufje komijn en garam masala. Of eet het als vulling in een wrap of bij gegrilde groenten – de mogelijkheden zijn eindeloos.
Kortom, of je sabzi nu als bijgerecht serveert of als hoofdmaaltijd met brood of rijst, het is een gerecht dat je smaakpapillen verrast en je bord gegarandeerd schoon laat vegen!

Sabzi
Deze Afghaanse sabzi is een smaakvol spinaziegerecht met kruiden, prei en knoflook. Perfect als bijgerecht bij rijst en vlees of gewoon met een stuk vers brood!
Ingredients
- 2 prei stronkjes fijngesneden
- 450 g verse spinazie fijngesneden
- 3 teentjes knoflook
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel chiliflakes
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- handjevol fijngehakte koriander/peterselie
- zout en peper naar smaak
Instructions
- Verhit een ruime pan met de zonnebloemolie.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak voor een aantal minuten op een middelhoog vuurtje.
- Voeg daarna de fijngesneden prei toe, meng alles goed samen en laat deze even bakken voor een aantal minuten totdat de prei een beetje zachter wordt (5 à 8 min ongeveer).
- Voeg daarna de gesneden spinazie toe en de koriander toe. Meng alles goed samen.
- Breng het op smaak met zout en peper. Voeg nu ook de chiliflakes en de gemalen korianderzaad toe. Meng alles goed samen.
- Je zult merken dat het geheel waterig wordt. Dit is heel normaal, blijf dit koken op een middelhoog vuurtje totdat de vocht is opgenomen. Dit kan 15min ongeveer duren.
- Serveer de sabzi als bijgerecht of je kan het ook eten met heerlijke verse brood als lunch bijvoorbeeld.
- Geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!