0

Winkelwagen

Diner – January 25, 2023

Chebakia

Chebakia

Chebakia, ook wel mkharka genoemd, is één van de heerlijkste koekjes van de Marokkaanse keuken. Het is een taai, maar knapperig, sesam-, honing- heerlijk geurende koekje. Het heeft zoveel verscheidene smaken, je moet het echt proberen om te begrijpen hoe geweldig het smaakt!
Chebakia wordt gewoonlijk bereid in Marokko tijdens de maand Ramadan en wordt meestal geserveerd naast een heerlijke kom harira om het vasten te verbreken.
Marokkaanse vrouwen hebben de neiging om vóór de ramadan samen te komen om serieus enorme partijen chebakia te maken die de hele maand meegaan (eigenlijk is dat de reden waarom ze zo lang duren, als je dat doet zal de hoeveelheid daaronder niet meer dan 2 uur duren). Ze beginnen meestal ’s morgens en eindigen pas laat in de avond. Nou, dat is hoe mijn moeder en mijn tantes het ook deden.

Chebakia

Ingrediënten
  

  • 1 kg bloem
  • 190 g gegrilde sesamzaadjes
  • 60 g amandelpoeder
  • 2 eetlepels anijspoeder
  • 100 ml gesmolten boter
  • 100 ml olijfolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 100 ml oranjebloesemwater
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 eetlepel droge gist
  • 1 theelepel saffraanpoeder voor de kleur
  • snufje zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 500 ml lauw warme water ongeveer
  • Voor frituren en indompelen chebakia
  • 2 l olie
  • 1 kg honing
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater
  • 250 g sesamzaadjes voor te decoreren

Instructies
 

Chebakia deeg

  • In een grote kom plaats je alle ingrediënten, behalve de bloem en bakpoeder,over. Meng alles samen met een spatel.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Voeg het bakpoeder toe en meng alles voorzichtig met je handen totdat je een kruimeling deeg verkrijgt.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje water toe en kneed alles mooi samen. Als je deeg te plakkerig is voeg je een beetje bloem toe en als dat niet zo is, voeg je een paar eetlepels water toe tot je een zachte deegconsistentie hebt bereikt.
  • Strooi een beetje bloem op je werkplek en gebruik je handen om het deeg 8 minuten te kneden tot een glad en elastisch deeg. Je kan ook een keukenmachine gebruiken hiervoor.
  • Verdeel het geknede deeg in 5 gelijke delen en bedek het met plastiek folie. Plaats het vervolgens voor 15 minuten in de koeling voor te rusten.
  • Strooi lichtjes bloem op je werkplek en rol een portie deeg uit tot een dikte van 5 mm ongeveer.
  • Gebruik een geribbeld deegwiel en snijd ongeveer 7 cm x 5 cm rechthoeken uit. Voeg vervolgens vier gelijk verdeelde spleten aan elke rechthoek toe.
  • Nu is het tijd om het deeg te vouwen! Dit is naar mijn mening de moeilijkste stap, omdat je het deeg kunt beschadigen als je de vouwtechniek niet goed aanpakt. Ik heb altijd tijd nodig om te onthouden hoe het moet! Traditioneel wordt de chebakia gevouwen in de vorm van een bloem, een roos om precies te zijn. Maar je weet dat ik een beetje een rebel ben en graag met dingen speel. Hieronder zul je ontdekken hoe je het doet in de vorm van een roos, maar wees alsjeblieft vrij om creatief te zijn en andere manieren te vinden om het te doen! Zolang het wordt gevouwen en geknepen op de hoeken, zal het deeg niet breken tijdens het bakproces en het zal net zo lekker zijn als in de roosvorm.

Om de chebakia in een roosvorm te vouwen

  • Kies een rechthoek van deeg, houd deze met één hand vast en rijg je wijsvinger van de andere hand door de afwisselende spleetjes.
  • Knijp de hoeken van de rechthoek dicht bij de punt van je wijsvinger samen. Trek voorzichtig je vinger uit de spleten en duw tegelijkertijd de afgeknipte hoeken door het midden binnenstebuiten.
  • Maak tenslotte het deeg open en vorm een roos.
  • Plaats de chebakia op een schaal en dek af met een droge theedoek.
  • Druk de resten van het deeg samen en herhaal totdat al het deeg is gebruikt.
  • Voor visuele ondersteuning, kan je mijn video bovenaan bekijken.

Frituren en indompelen van de chebakia

  • Als je klaar bent om te frituren, verwarm dan 4 cm frituurolie in een diepe pan op middelhoog vuur tot het 180° bereikt. Vergeet niet om de hitte tot te verlagen zodra deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Je kan het ook testen door een stukje deeg te frituren. Als er belletjes rondom het deeg vormen, dan is je olie klaar voor gebruik!
  • Verwarm ondertussen de honing met de oranjebloesemwater in een grote koekenpan. Vermijd verbranding van de honing door de hitte te beheersen (begin op middelhoog en verminder het vuur als de honing schuimig wordt).
  • Plaats de chebakia voorzichtig in de braadpan en bak ze in porties tot ze gaar en goudbruin zijn, ongeveer 5 minuten, draai ze indien nodig om.
  • Zodra de chebakia’s gebakken zijn, gebruikt je een lepel met gleuven om ze onmiddellijk over te brengen naar de pruttelende honing en de gebakjes gedurende 6 minuten te laten weken in de honing tot ze goudbruin zijn.
  • Gebruik een lepel met sleuven om de chebakias voorzichtig over te brengen naar een vergiet, bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en laat afkoelen voordat je het serveert.

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

[mailpoet_form id=”4″]

Laat een antwoord achter

Rating recept