– Desserts-
Crème brûlée
Photography by sihamdaily.nl
Crème brûlée
Crème brûlée is een heerlijk Frans dessert, dat bekend staat om zijn romige textuur en knapperige suikerlaagje bovenop. Het wordt traditioneel gemaakt met slechts een handvol ingrediënten, waaronder room, vanille, eieren en suiker. Hoewel het klassieke recept een kleine brander vereist om de suiker te karameliseren, zijn er ook alternatieve bereidingswijzen, zoals gebruikmaken van de grill in de oven.
Het mooie van dit nagerecht is dat je het moeiteloos aanpast aan jouw smaakvoorkeuren. Naast de traditionele vanillesmaak experimenteer je als je wilt ook met verschillende smaakstoffen, zoals chocolade, koffie, citrusvruchten of zelfs specerijen als kaneel of kardemom. Deze toevoegingen geven een uniek en persoonlijk tintje aan dit klassieke dessert.
Hoewel de basis eenvoudig is, is het belangrijk om de stappen zorgvuldig te volgen om een perfect resultaat te krijgen. Ik deel graag het basisrecept voor een geslaagde crème brûlée, zodat je thuis geniet van dit heerlijke dessert.
Crème brûlée
Dit recept is verrassend makkelijk te maken. Tik de gekarameliseerde bovenkant kapot en dring door tot de zachte pudding aan de binnenkant: PUUR genieten!
Ingrediënten
- 3 eigelen
- 50 g suiker
- 250 ml slagroom
- 2 vanillestokjes of 1 theelepel vanillearoma
- 2 eetlepels suikers voor het karameliseren
Instructies
- Plaats de eigelen en de 50g suiker in een kom en klop deze met een garde goed door elkaar. Zet even opzij.
- Giet vervolgens in een pannetje de slagroom. Halveer de vanillestokjes in de lengte scherp het merg eruit. Voeg het samen met de vanillestokjes toe aan de slagroom.
- Verwarm de slagroom al roerend tot je kleine bubbeltjes ziet vormen langs de zijkant. De slagroom mag niet koken. Verwijder daarna de vanillestokjes.
- Giet de slagroom beetje voor beetje al roerend toe aan het eigeel met suiker die je zonet hebt opgeklopt.
- Verdeel het mengsel in de ovenschaaltjes en zet ze daarna in een ovenschaal.
- Tip: verwijder eventuele luchtbellen door de bovenkant kort te branden met een gasbrander.
- Vul de ovenschaal tot halverwege de rand van de schaaltjes voorzichtig met heet water.
- Bak de crème brulée voor 30-35min in een voorverwarmde oven op 150•.
- De creme brulee is gaar als de bovenkant gestold, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn.
- Verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is.
- Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat 30 minuten afkoelen.
- Dek de schaaltjes af met plastiek folie en plaats voor minimaal 2 uur (liefst langer) in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de suiker erover en karamelliseer de suiker met de crème-brûléebrander.
- Geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!