– Desserts-

Crème brûlée

Photography by sihamdaily.nl

Crème brûlée

Crème brûlée is een heerlijk Frans dessert dat bekend staat om zijn romige textuur en knapperige suikerlaagje bovenop. Het wordt traditioneel gemaakt met slechts een handvol ingrediënten, waaronder room, vanille, eieren, en suiker. Hoewel het klassieke recept een kleine brander vereist om de suiker te karamelliseren, zijn er ook alternatieve bereidingswijzen, zoals gebruik maken van de grill in de oven.



Het mooie van crème brûlée is dat je het kunt aanpassen aan jouw smaakvoorkeuren. Naast de traditionele vanillesmaak kun je ook experimenteren met verschillende smaakstoffen, zoals chocolade, koffie, citrusvruchten, of zelfs specerijen zoals kaneel of kardemom. Deze toevoegingen geven een uniek en persoonlijk tintje aan dit klassieke dessert.



Hoewel de basis van crème brûlée eenvoudig is, is het belangrijk om de stappen zorgvuldig te volgen om een perfect resultaat te krijgen. Ik deel graag het basisrecept voor een geslaagde crème brûlée, zodat je thuis kunt genieten van dit heerlijke dessert.







Crème brûlée

Crème brûlée, een Frans dessert van romige custard met vanille, bedekt met een knapperig gekarameliseerd suikerlaagje.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Gang Desserts
Keuken Frans

Ingrediënten
  

  • 3 eigelen
  • 50 g suiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 vanillestokjes of 1 theelepel vanillearoma
  • 2 eetlepels suikers voor het karameliseren

Instructies
 

  • Plaats de eigelen en de 50g suiker in een kom en klop deze met een garde goed door elkaar. Zet even opzij.
  • Giet vervolgens in een pannetje de slagroom. Halveer de vanillestokjes in de lengte scherp het merg eruit. Voeg het samen met de vanillestokjes toe aan de slagroom.
  • Verwarm de slagroom al roerend tot je kleine bubbeltjes ziet vormen langs de zijkant. De slagroom mag niet koken. Verwijder daarna de vanillestokjes.
  • Giet de slagroom beetje voor beetje al roerend toe aan het eigeel met suiker die je zonet hebt opgeklopt.
  • Verdeel het mengsel in de ovenschaaltjes en zet ze daarna in een ovenschaal.
  • Tip: verwijder eventuele luchtbellen door de bovenkant kort te branden met een gasbrander.
  • Vul de ovenschaal tot halverwege de rand van de schaaltjes voorzichtig met heet water.
  • Bak de crème brulée voor 30-35min in een voorverwarmde oven op 150•.
  • De creme brulee is gaar als de bovenkant gestold, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn.
  • Verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is.
  • Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat 30 minuten afkoelen.
  • Dek de schaaltjes af met plastiek folie en plaats voor minimaal 2 uur (liefst langer) in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de suiker erover en karamelliseer de suiker met de brander.
Trefwoord basis recept, crème brûlée, dessert, Frans, Franse keuken, toetje

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Abonneer

De lekkerste recepten geleverd naar jouw mailbox!

Dit vind je vast ook lekker!

Laat een reactie achter

Rating recept