Shakshuka

door Soumia

Shakshuka is een veel voorkomend gerecht in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De Marokkaanse versie van de shakshuka bevat kefta-gehaktballen en in Marokko noemen we het geen shakshuka, maar gewoon “kefta en ei-tajine”. Shaksuka klinkt gewoon schattig, toch?

Een van de redenen waarom ik van dit recept houd, is omdat het zo gemakkelijk te bereiden is en toch vol van smaken zit. Ik ben dol op de gepocheerde eieren. Ik ben altijd verbaasd over hoe romig en zacht ze eruit komen. Pak wat brood, dip het in de saus, pak nog een stuk brood en ditmaal dip je het in de saus en de romige eidooier … Herhaal en voeg de gehaktballetjes toe. Zo heerlijk!!

INGREDIËNTEN

  • 400g gemarineerd gehakt (klik hier voor het recept van de marinade)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 rode paprika, fijngehakt
  • 400g gepelde tomaten uit blik of tomatensaus
  • handjevol gehakte verse peterselie/koriander
  • 1 eetlepel bruine suiker of 1 theelepel kristalsuiker
  • halve theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel curcuma
  • zout en peper naar smaak
  • snufje cayennepeper
  • 4 eieren
  • gehakte verse koriander voor garnering

BEREIDINGSWIJZE

  • Vorm het gehakt in kleine ballen en plaats deze op een bord. Zet even opzij.
  • Verhit in een ruime pan de olijfolie en voeg de ui, knoflook en paprika hieraan toe. Bak deze voor een aantal minuten totdat de ui glazig wordt.
  • Voeg de tomatenpuree, de gepelde tomaten en suiker toe. Roer alles mooi samen en dek af met een deksel op laag vuur.
  • Laat het sudderen totdat het een dikke saus wordt, ongeveer 15min.
  • Plaats de gehaktballetjes in de saus en dek af tot ze bijna gaar zijn, ongeveer 7 minuten.
  • Breek vervolgens de eieren voorzichtig in de saus en dek af tot de eieren gepocheerd zijn; eiwit dient stevig te zijn en dooier nog vloeibaar (4 tot 5 minuten).
  • Garneer met vers gehakte koriander en serveer onmiddellijk met brood.
  • Geniet!

HANDIGE TIPS

  • Voel je vrij om andere soorten groenten aan het begin van het recept toe te voegen en aarzel niet om het pittiger te maken! Mijn favoriete toevoegingen zijn gehakte aubergine en harissa.

You may also like

5 reacties

Claudia 6 mei 2019 - 16:36

Heerlijk geworden!! Heel vaak.gemaakt maar nog nooit zo lekker als met dit recept. Bedankt voor het delen.

Reply
Soumia 6 mei 2019 - 23:09

Aah super leuk om te lezen! Ik ben blij dat je ervan hebt genoten!

Reply
Nejet 16 mei 2020 - 19:17

Hi Soumia,

Bedankt voor het delen, je bent de tomatenpuree vergeten te melden in de ingrediëntenlijst. 🙂
Liefs, Nejet

Reply
Manal 19 augustus 2020 - 13:17

Hoi Soumia,

De link naar de gemarineerde gehaktballen werkt niet🙈

Groetjes,
Manal

Reply
Soumia 20 augustus 2020 - 11:33

Hi Manal,

Ohh jaa klopt, ik heb deze verwijderd omdat ik de foto’s van het gehakt wou updaten oeps!
Ik zal het snel delen <3

Liefs,

Sou

Reply

Laat een reactie achter