Gevulde msemen uit de oven

door Soumia

Msemen, ook bekend als rghaif, is een vierkante platte brood die meestal in Marokko wordt gegeten voor ontbijt of bij de thee. Je kunt ze gewoon of gevuld bereiden, zoet of hartig. De textuur is ook heel zacht en luchtig. Zoals alle klassiekers van de Marokkaanse keuken, zijn er veel manieren om Msemen te bereiden. Traditioneel worden ze individueel gefrituurd, maar je kan ze ook bakken, wat vaak mijn favoriete methode is, omdat het een grote tijdbesparing is en het ook een beetje gezonder is. De vulling die ik vandaag met je deel, is de vulling die mijn moeder gewoonlijk maakt voor haar hartige msemen. Het heeft de perfecte vlees- en groenten verhouding, een serieuze traktatie dus! Dit recept is mijn favoriet voor msemen, maar voel je vrij om je eigen twist eraan te geven door bijvoorbeeld een andere vulling te gebruiken.

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

  • 500g bloem
  • 1 eetlepel gedroogde gist of een half blokje verse gist
  • 1 theelepel zout
  • 300ml lauw warme water (ongeveer)

Voor de vulling:

  • 400g gehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 paprika, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • fijngehakte peterselie
  • scheutje olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak
  • zonnebloemolie voor te smeren

BEREIDINGSWIJZE

Deeg:

  • Plaats de bloem in een ruime kom.
  • Voeg de gist en zout toe.
  • Meng het samen tot een geheel.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed alles goed samen. Als het mengsel te droog is en je geen deeg kunt vormen, voeg dan water beetje bij beetje toe. Zorg ervoor dat je niet te veel water toevoegt, dit maakt je deeg erg plakkerig waardoor je het niet gaat kunnen kneden, voeg in dit geval een beetje bloem toe.
  • Zodra je deeg klaar is, verdeel je het in 12 gelijke balletjes. Plaats de balletjes op een dienblad en besprenkel ze lichtjes met zonnebloemolie.
  • Dek de balletjes af met plastiek folie en laat ze rusten voor 15 minuten. Door ze te laten rusten, zullen ze straks gemakkelijker zijn om te vormen.

Vulling:

    • Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de ui , knoflook en paprika toe. Laat de ui, knoflook en paprika bakken tot ze zacht zijn voor ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje.
    • Verhoog de hitte tot een middelhoge stand en voeg het gehakt toe.
    • Roer om het vlees te breken totdat het vlees helemaal bruin is en alle vloeistoffen verdampt zijn, ongeveer 5 minuten.
    • Voeg de kruiden, de peterselie en het zout toe. Roer alles samen, ongeveer 3min.
    • Plaats de vulling in een kom en laat deze volledig afkoelen.

Vormen van de msemen:

  • Vet je werkplek met een beetje zonnebloemolie.
  • Plaats een deegbal op je je werkplek en giet ongeveer één theelepel zonnebloemolie op een deegbal.
  • Maak met je handen het deeg heel dun om een ​​cirkel of een vierkant te maken.
  • Plaats een kleine hoeveelheid vulling op het afgevlakte deeg en zorg ervoor dat de vulling niet over de randen gaat (1 à 2 eetlepels vulling).
  • Vouw elke kant van het deeg verticaal en dan horizontaal naar het midden om een ​​vierkant te maken, zorg ervoor dat de vulling ingesloten blijft (zie video voor instructies) en plaats de msemen op een ingevette bakplaat of dienblad.
  • Plaats je volgende deegbal op je werkplek en maak deze weer heel dun om een cirkel of een vierkant te maken.
  • Plaats de gevormde msemen in het midden en vouw elke kant van het deeg verticaal en horizontaal naar het midden om een vierkant te maken. Nu heb je een dubbel pakketje samengesteld (zie video voor instructies).
  • Herhaal dit totdat je al het deeg en de vulling hebt opgebruikt.
  • Laat wat ruimte tussen elke msemen wanneer je ze op de bakplaat plaatst, omdat je ze later platter maakt en zo dus ook groter worden tijdens het bakken in de oven.

Bakken van de msemen:

  • Wanneer je klaar bent om te bakken, gebruik je je handen om elk vierkant deeg plat te maken zonder het deeg te breken en de vulling ingesloten te houden. Als er kleine gaatjes in het deeg zouden zijn, dan is dit geen ramp. 
  • Plaats het in de voorverwarmde oven gedurende 18 tot 20 minuten tot het licht goudbruin is.
10 reacties
7

You may also like

10 reacties

Naoual 17 mei 2018 - 10:31

Ziet er te lekker uit! Vandaag ga ik deze proberen..

Reply
Soumia 17 mei 2018 - 14:04

Heyy Naoual,

Vooral nu met het vasten ziet er alles er nog meer lekker uit haha! Super, ik ben benieuwd wat je ervan zal vinden x

Reply
Arianne 20 mei 2018 - 07:48

Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn echt super lekker. Mijn kids hebben zitten smullen. Zeker voor herhaling vatbaar!

Groetjes,
Arianne

Reply
Soumia 20 mei 2018 - 10:41

Hi Arianne,

Super leuk om te lezen dat het gelukt is! Geniet ervan!!

Liefs,

Soumia

Reply
Nadia 1 januari 2019 - 09:02

Dit ziet er super lekker uit! Ik wil ze maken maar weet alleen niet hoe lang ik het deeg ongeveer moet kneden?

Reply
Soumia 1 januari 2019 - 11:01

Oh dank je Nadia!

Als je keukenmachine gebruikt, kan je het deeg op hoge snelheid voor 5min kneden. Moest je het met de hand kneden, dan blijf je kneden (langer dan 5min meestal) totdat je voelt dat het deeg zacht is. Het mag zeker niet te hard zijn maar mooi soepel.

Reply
Amal 18 april 2019 - 06:23

Ziet er heerlijk uit masvhallah, heb jij een tip voor een goede keukenmachine?

Reply
Ibtisame 14 mei 2020 - 17:45

Hoi,

Ze zitten in de oven maar het is super hard. Hoe kan dat:( heb alle stappen goed gevolgd

Reply
Soumia 14 mei 2020 - 19:10

Hi,

Ohh no! Het kan aan 4 dingen liggen: ofwel heb je bij het kneden van het deeg in het begin te weinig water toegevoegd waardoor het deeg snel hard kan worden ofwel kan het zijn dat je het niet lang heb gekneed, ofwel heeft het niet goed gerezen, ofwel was de oven te heet.. Kan dit?

Reply
Sabrina 20 mei 2020 - 19:01

Op hoeveel graden moet de heteluchtoven?

Reply

Laat een reactie achter