Diner – January 25, 2023

Gevulde msemen uit de oven

Gevulde msemen uit de oven

Msemen, ook bekend als rghaif, is een vierkante platte brood die meestal in Marokko wordt gegeten voor ontbijt of bij de thee. Je kunt ze gewoon of gevuld bereiden, zoet of hartig. De textuur is ook heel zacht en luchtig. Zoals alle klassiekers van de Marokkaanse keuken, zijn er veel manieren om Msemen te bereiden. Traditioneel worden ze individueel gefrituurd, maar je kan ze ook bakken, wat vaak mijn favoriete methode is, omdat het een grote tijdbesparing is en het ook een beetje gezonder is. De vulling die ik vandaag met je deel, is de vulling die mijn moeder gewoonlijk maakt voor haar hartige msemen. Het heeft de perfecte vlees- en groenten verhouding, een serieuze traktatie dus! Dit recept is mijn favoriet voor msemen, maar voel je vrij om je eigen twist eraan te geven door bijvoorbeeld een andere vulling te gebruiken.

Gevulde msemen uit de oven

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 1 eetlepel gedroogde gist of een half blokje verse gist
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml lauw warme water ongeveer

Voor de vulling:

  • 400 g gehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 paprika fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • fijngehakte peterselie
  • scheutje olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak
  • zonnebloemolie voor te smeren

Instructies
 

Deeg:

  • Plaats de bloem in een ruime kom.
  • Voeg de gist en zout toe.
  • Meng het samen tot een geheel.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed alles goed samen. Als het mengsel te droog is en je geen deeg kunt vormen, voeg dan water beetje bij beetje toe. Zorg ervoor dat je niet te veel water toevoegt, dit maakt je deeg erg plakkerig waardoor je het niet gaat kunnen kneden, voeg in dit geval een beetje bloem toe.
  • Zodra je deeg klaar is, verdeel je het in 12 gelijke balletjes. Plaats de balletjes op een dienblad en besprenkel ze lichtjes met zonnebloemolie.
  • Dek de balletjes af met plastiek folie en laat ze rusten voor 15 minuten. Door ze te laten rusten, zullen ze straks gemakkelijker zijn om te vormen.

Vulling:

  • Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de ui , knoflook en paprika toe. Laat de ui, knoflook en paprika bakken tot ze zacht zijn voor ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje.
  • Verhoog de hitte tot een middelhoge stand en voeg het gehakt toe.
  • Roer om het vlees te breken totdat het vlees helemaal bruin is en alle vloeistoffen verdampt zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de kruiden, de peterselie en het zout toe. Roer alles samen, ongeveer 3min.
  • Plaats de vulling in een kom en laat deze volledig afkoelen.

Vormen van de msemen:

  • Vet je werkplek met een beetje zonnebloemolie.
  • Plaats een deegbal op je je werkplek en giet ongeveer één theelepel zonnebloemolie op een deegbal.
  • Maak met je handen het deeg heel dun om een ​​cirkel of een vierkant te maken.
  • Plaats een kleine hoeveelheid vulling op het afgevlakte deeg en zorg ervoor dat de vulling niet over de randen gaat (1 à 2 eetlepels vulling).
  • Vouw elke kant van het deeg verticaal en dan horizontaal naar het midden om een ​​vierkant te maken, zorg ervoor dat de vulling ingesloten blijft (zie video voor instructies) en plaats de msemen op een ingevette bakplaat of dienblad.
  • Plaats je volgende deegbal op je werkplek en maak deze weer heel dun om een cirkel of een vierkant te maken.
  • Plaats de gevormde msemen in het midden en vouw elke kant van het deeg verticaal en horizontaal naar het midden om een vierkant te maken. Nu heb je een dubbel pakketje samengesteld (zie video voor instructies).
  • Herhaal dit totdat je al het deeg en de vulling hebt opgebruikt.
  • Laat wat ruimte tussen elke msemen wanneer je ze op de bakplaat plaatst, omdat je ze later platter maakt en zo dus ook groter worden tijdens het bakken in de oven.

Bakken van de msemen:

  • Wanneer je klaar bent om te bakken, gebruik je je handen om elk vierkant deeg plat te maken zonder het deeg te breken en de vulling ingesloten te houden. Als er kleine gaatjes in het deeg zouden zijn, dan is dit geen ramp.
  • Plaats het in de voorverwarmde oven gedurende 18 tot 20 minuten tot het licht goudbruin is.

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Abonneer

De lekkerste recepten geleverd naar jouw mailbox!

Dit vind je vast ook lekker!

Laat een antwoord achter

Rating recept