0

Winkelwagen

– Hoofdgerechten –

Kip gyros kapsalon

De kip gyros kapsalon is een variatie op de traditionele kapsalon met kruidige, sappige kip gyros. Krokante aardappeltjes, malse kip en frisse tzatziki veroveren je hart in no-time. Werk de kapsalon af met een toplaag van tomaten, rode ui en kruiden voor een supercombo tussen hartig en fris.

Heb je toch liever een ander ovengerecht? Of wil je kip eten, maar in een ander recept? Soumia helpt je graag!

Kip gyros kapsalon

Kip gyros kapsalon

De malse kip, de kruiden, de frisse tzatziki.. Alles klopt eraan en mijn hart klopt er sneller van! Hét ultieme comfortfood, dat je snel en eenvoudig zelf maakt.
Porties 3

Ingrediënten
  

De aardappelen

  • 4 aardappelen
  • olie om te frituren
  • zout

De kip

  • 500 g kippendijen in repen gesneden
  • 1 theelepel komijn gemalen
  • 1 theelepel oregano gedroogd
  • 1/2 theelepel kaneel gemalen
  • 1 theelepel paprika gerookte
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie

De tzatziki

  • 1/2 komkommer
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel verse dille fijngehakt
  • snufje zout
  • snufje zwarte peper

De afwerking

  • 2 handjesvol mozzarella geraspt
  • 1/2 rode ui
  • 2 cherry tomaten
  • handjevol verse peterselie of koriander fijngehakt

Instructies
 

De aardappelen

  • Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes van ongeveer 1cm.
  • Verhit een pan of een friteuse met olie en bak hierin de aardappelen gaar en goudbruin.
  • Plaats ze op een bord en strooi er wat zout overheen. Meng samen en zet even opzij.

De kip

  • Plaats het kippendij in een kom en voeg hieraan alle ingrediënten toe. Meng het samen en dek de kom af met plastiek folie. Laat voor minimum 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Verhit een ruime pan met olijfolie en bak hierin de kippendijen gaar. Plaats ze op een bord en zet even opzij.

De tzatziki

  • Rasp komkommer en plaats deze in een zeefje of vergiet en druk het vocht grotendeels er uit. Je kan het ook in een doek doen en het vocht zo uitwringen. Kijk wat voor jou het beste werkt.
  • Plaats de geraspte komkommer in een kom en voeg hieraan de Griekse yoghurt, de knoflook, de citroensap en de verse dille toe. Roer alles samen en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  • Dek de kom af en plaats deze in de koelkast.

Samenstellen

  • Plaats de gebakken aardappelen in de ovenschaal. Verdeel ze gelijk en plaats de gebakken kippendij filet erop.
  • Verdeel vervolgens de geraspte mozzarella hierover.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200° voor 10 minuten of tot de kaas gesmolten en goudbruin is geworden.

Afwerking

  • Werk af met de rode ui, de tomaatjes en de tzatziki saus. Verdeel er nog verse koriander/peterselie overheen en geniet!

Kip gyros kapsalon – vragen & antwoorden

Is gyros varkensvlees of kip?

Kip gyros is bereid met kippendij, terwijl gewone gyros meestal lamsvlees of varkensvlees is. De kruiden en smaak komen echter wél overeen.

Is gyros mager vlees?

Gyros kan mager zijn, maar in dit geval is het met kip bereid en dat is magerder dan varkensvlees. Wil je jouw vetinname beperken, dan is dit recept een aanrader.

Hoe lang moet gyros bakken?

Gyros bak je zo’n 5-7 minuten op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat het vlees goudbruin is en bij kip gyros moet het volledig wit en stevig zijn, zonder roze plekken.

Wat drink je bij gyros?

Gyros wordt vaak opgediend samen met frisse, lichte dranken als witte wijn, rosé of bier. Voor niet-alcoholische opties zijn ijsthee, mineraalwater met citroen of frisdrank een goede keus om de kruidige smaak af te ronden.

Is shoarma hetzelfde als gyros?

Nee, shoarma en gyros zijn niet gelijk. Shoarma is gemaakt van lamsvlees, rundvlees of kip, maar dan gemarineerd in Midden-Oosterse kruiden. Gyros komt uit Griekenland en wordt gemaakt van kip of varkensvlees, gemarineerd in Mediterrane kruiden, zoals oregano of tijm. De bereiding komt overeen, maar de smaak en oorsprong verschillen onderling.

Is gyros gezond?

Gyros kán gezond zijn, vooral als je het maakt met mager vlees, zoals kipfilet. Het is wel rijk aan eiwitten, maar het kan ook vet bevatten. Door verse groenten en magere sauzen te gebruiken of te kiezen voor volkoren pita of sla-wraps, dan doe je het beste wat je kan doen.

Wat is de beste omschrijving van een kapsalon?

Een kapsalon is een comfortfood, dat door vele Nederlanders en Belgen wordt omarmd. Het heeft een krokant laagje en is grotendeels bedekt met vlees of kip. Er komt gesmolten kaas bij kijken en groenten in de topping.

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Laat een antwoord achter

Rating recept