
– Hoofdgerechten –
Kip tikka masala ovenschotel

Deze kip tikka masala ovenschotel is zo heerlijk dat iedereen het nu MOET uitproberen! Het is de ultieme combi van comfortfood en exotische smaken. Geef een heerlijke draai aan de klassieke tikka masala, waarbij de malse stukjes kip in een romige saus samenkomen met een laag aardappelpuree. De fantastische kruiden zorgen er natuurlijk voor dat het echt een homerun is!
Een marinade van yoghurt en specerijen, zoals garam masala, kurkuma en koriander, geeft de kip een intense smaak. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, vormt de saus op basis van tomatenpassata, ui, knoflook en kruiden, hét recept voor een smaakexplosie. De creamy touch van kookroom maakt het een zijdezacht gerecht, waar je geen genoeg van krijgt.
Ga je liever voor één van de andere ovengerechten? Check hier de database vól met recepten van Soumia.
Oorsprong van tikka masala
Tikka masala is een populair gerecht, afkomstig uit de Indiase keuken. Er is eigenlijk een grappig verhaal over de oorsprong van dit gerecht. Ze zeggen dat er een keer een Britse klant kwam eten in een Indiaas restaurant. Hij klaagde dat de klassieke vorm gortdroog was, waarna de kok een romige tomatensaus toevoegde. En dat heeft geleid tot het gerecht, zoals we dat nu kennen 🙂

Kip tikka masala ovenschotel
Ingrediënten
De kip marinade:
- 400 g kipfilet in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- ½ theelepel verse gember
- 3 eetlepels yoghurt
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel korianderpoeder
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel chilipoeder
De saus:
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 3 eetlepels tomatenpassata
- 100 ml heet water
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel komijn
- 1 theelepel garam masala
- 1/2 theelepel zout
- 100 ml kookroom
- handjevol verse peterselie fijngehakt
De aardappelpuree:
- 5 à 6 grote aardappelen
- 1 klontje boter
- scheutje melk
- 1 theelepel zout
Instructies
De aardappelpuree:
- Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in gezouten water.
- Giet de aardappelen af en plet ze met een scheutje melk, een klontje boter tot puree.
- Kruid met een beetje zout en peper. Roer alles mooi samen en zet het even opzij.
De kip marinade:
- Plaats de stukjes kip in een ruime kom en voeg hieraan alle ingrediënten van de marinade. Meng alles goed samen en laat marineren voor minimum 1uur in de koelkast.
De saus:
- Verhit een ruime pan met de zonnebloemolie en voeg hieraan de ui en het knoflook.
- Voeg vervolgens de tomatensaus en alle kruiden.
- Giet het water erbij en laat het sudderen voor 10min.
- Voeg vervolgens de gemarineerde kip erbij en laat het geheel bakken voor 15min of totdat de kip gaar is.
- Giet als laatste de kookroom erbij en de fijngehakte koriander.
- Laat het geheel nog voor 3min koken en zet daarna opzij.
De schotel:
- Verdeel de aardappelpuree in de schotel en verdeel hierover de kip tikka.
- Strooi vervolgens geraspte mozzarella erover.
- Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200• (grillstand) om de kaas te smelten en goudbruin te maken.
- Geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!
hallo,
je vergeten in het recept zetten dat er mozarella in de ingredienten moet 🙂
Hii Greta, oops foutje je hebt gelijk!
Een lekkere variatie op het gerecht! Hier was het alleszins een succes.
Super leuk om te lezen! Dankjewel lieve Karima voor jouw reactie.
Vraagje waarom moet de kip afgekoeld zijn?
Kun je het halve dag van te voren maken en dan in avond opwarmen in oven?
Hi Marij,
Oh dat was een foutje in de beschrijving. Je hoort het niet af te koelen. Ik heb het gelijk even aangepast.
Je kan de schotel zeker in de ochtend/voormiddag al bereiden om op te warmen. Dit heb ik zelf ook vaker gedaan. Even heerlijk!
Groetjes,
Soumia
Hoi hoi!! Ik heb dit vandaag gemaakt en wat was dit toch heerlijk Ma Sha Allah 🤩🤩nu heb ik een vraagje ik heb nog teveel over dus kan ik dit morgen denk je opwarmen of kan dat niet ivm aardappel puree
Dankjewel lieve Noa voor de mooie complimenten! Je kunt het altijd voor de dag erna bewaren, doen wij hier thuis ook 🙂
Heerlijk!!!! Iets meer kruiden gebruikt en is het nou oregano of peterselie?
Hii Ilse, dankjewel voor de complimenten! Je kunt het inderdaad altijd naar eigen smaak kruiden. Het is peterselie 🙂
Hello! Ik zou het graag de avond voordien al maken. Hou ik de kip en purree apart en doe ik ze de dag erna pas in de ovenschotel of mag alles al in de ovenschotel de dag voordien?
Hii,
Je kunt de kip en de puree gerust de avond voordien al voorbereiden. Het is het beste om de kip en de puree apart te houden totdat je klaar bent om de ovenschotel te bakken. Dit voorkomt dat de puree te vochtig wordt.
Dus, bereid alles voor, maar laat de samenstelling van de ovenschotel tot de volgende dag.:)