Diner – January 25, 2023
Pizza op mama’s wijze
Pizza op mama’s wijze
Als kind was ik diegene die een vierkant vormpje in een rond gat probeerde te stoppen. Toen lukte dat niet, nu gaat dat gewoon super makkelijk! Want een vierkant stukje van deze plaatpizza past precies in mijn ronde mondopening.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze heeerlijke pizza op mijn mama’s wijze is zo geniaal simpel om te maken en het smulresultaat is verbazingwekkend. De crunchy crust samen met de zachte la vache qui rit wat in de mond smelt is zo yummy!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er was super veel vraag naar deze pizza op mijn mama’s wijze, jullie kunnen het nu dus eindelijk eens zelf uitproberen.
Pizza op mama’s wijze
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 g bloem
- 1 eetlepel droge gist 5g
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel olijfolie
- 180-200 ml lauwwarm water
Voor de saus:
- 1 ui in slierten gesneden (niet al te dun)
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1/2 courgette in blokjes gesneden
- 100 g champignons in blokjes gesneden
- 1 blik gepelde tomaten in blokjes 400g
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- zout en peper naar smaak
Voor de topping:
- 2 blikjes tonijn in olie
- 5 blokjes la vache qui rit grofgesneden
- handjevol geraspte mozarella
- handjevol geraspte Parmezaanse kaas
- 1 theelepel gedroogde oregano
- chilivlokken indien je van pittig houdt
- handjevol zwarte olijven pitloos, in rondjes gesneden
Instructies
Voor het deeg
- Plaats de bloem in een ruime kom. Doe hier de gist, het zout, de oregano en de olijfolie bij. Meng het geheel samen met je handen.
- Voeg beetje bij beetje het water toe totdat je een deeg verkrijgt.
- Stort het deeg op je werkplek en kneed het deeg voor een aantal minuten met de hand totdat je een zacht en soepel deeg verkrijgt.. Je kan ook een keukenmachine (met deeghaak) hiervoor gebruiken.
- Vorm een bol van het deeg en plaats deze terug in de kom. Wrijf een beetje olijfolie over de deegbal en dek de kom af met een theedoek. Laat het voor 1u in een tochtvrije ruimte rijzen. Ik laat mijn deeg altijd rijzen in de oven (die uitgeschakeld is).
- Verdeel een beetje olijfolie over je bakplaat.
- Plaats het gerezen deegbal in het midden van je bakplaat en druk met je vingertoppen of je hand het deeg plat vanuit het midden naar de buitenkant. Vorm een rechthoek van het deeg totdat je de zijkanten van de bakplaat hebt bereikt. Het deeg bedekt dus de volledige bakplaat.
- Zet vervolgens even opzij.
Voor de saus:
- Plaats alle ingrediënten van de saus in een ruime kom en meng deze goed samen. Alle groenten die in de lijst vermeld staan zijn rauw dus deze dien je niet apart te bakken.
Voor de topping:
- Verdeel de saus samen met de groenten die hierin gemengd zijn over het pizzadeeg.
- Vervolgens verdeel je de tonijn, de geraspte mozzarella, de geraspte Parmezaanse kaas, de blokjes la vache qui rit en de olijven.
- Als laatste strooi je er de gedroogde oregano overheen.
Voor het bakken:
- Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 200° (boven- en onderwarmte) voor 30-40minuten of totdat de korst en onderkant mooi goudbruin wordt. Elke oven kan verschillen dus check voorzichtig rond 30 minuten hoe de korst vanboven en op de bodem eruit ziet.
- Geniet!
Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?
Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!