Tajine met vlees en groenten

door Soumia

Niets is zo lekker als een traditionele tajine! Heerlijk zacht en mals vlees met veel groentjes, zo eet ik mijn tajine het liefst. Dit was 1 van de gerechten die ik heb leren maken door mijn lieve moeder en ooh wat maakt zij de lekkerste tajines!ღ

De tajine zelf gebruiken we al jaren waardoor het mij ook een nostalgisch gevoel geeft omdat er zoveel mooie herinneringen aan verbonden zijn! Kijk even verder voor het recept.❤

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Wat heb je nodig?

  • 500g lams/kalfs of rundvlees
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • erwten
  • 1 wortel
  • 1 paprika
  • pompoen
  • 5 aardappelen
  • 1 tomaat
  • 1 rode peper
  • scheutje olijfolie
  • verse peterselie
  • 80ml water

Kruiden:

  • 2 theelepels curcuma
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

Plaats het vlees op de bodem van de tajine. Ik gebruik grove stukken vlees met bot en een beetje vet erin. Dit geeft het namelijk veel meer smaak.

Snijd dan de ui in grove stukken en plaats deze samen met de fijngehakte knoflook op het vlees. Voeg dan de kruiden hieraan toe. Breng het vervolgens op smaak met peper en zout. Als laatste voeg je de verse peterselie toe. Meng alles goed samen.

Plaats de deksel op de tajine en laat deze op een middelmatig vuurtje koken. Laat het vlees nu verder bakken aan beiden zijden voor ongeveer 10min op een middelmatig vuurtje of totdat het vlees bruiner is geworden.

Plaats de groenten over heel de tajine. Begin eerst met de wortelen, snijd deze in dunne reepjes zodat ze sneller gaar kunnen worden. Voeg vervolgens de erwten ,pompoen en paprika toe.

Snijd de aardappelen in 4 gelijke stukken en verspreid deze mooi over heel de tajine. Vervolgens snijd je 1 geschilde tomaat in grove stukken en plaats je deze in het midden van de tajine. Om het helemaal compleet te maken, plaats je nog een rode peper bovenop de tomaat en bestrooi je het vervolgens met verse peterselie. Als laatste voeg je het water hieraan toe. Plaats dan de deksel op de tajine.

Giet af en toe met een lepel de jus van de tajine over de groenten. Dit geeft namelijk de aardappelen een mooi geel kleurtje en zorgt er voor dat deze sneller zullen garen. Voeg indien nodig water toe als je ziet dat er te weinig jus zou zijn.

Plaats de deksel op de tajine en laat het rustig sudderen voor een uurtje of totdat de groenten helemaal gaar zijn. De tajine is klaar!

Bij de Marokkaanse cultuur gebruiken wij geen bestek bij het eten van de tajine. We gebruiken onze handen en eten de tajine met brood. Bij zulke gerechten zoals tajine of couscous, eten wij gezamenlijk uit 1 schaal (of een tajine in dit geval). Wil je het liever serveren op aparte borden, kan dit natuurlijk ook. De wereld is jouw oester!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Tips♛:

Vervang het vlees met kippenboutjes of vleugels.

➥ Als je kip zou gebruiken, voeg dan als laatste olijven hieraan toe. Kip en olijven is namelijk een geweldige combinatie!

➥ Gebruik groenten die jij het liefst eet. Denk maar aan courgette, bloemkool, spruitjes etc.

➥ Gebruik diepvries erwten i.p.v erwten uit een blik. Deze smaken namelijk veel beter in de tajine. Spoel de diepvriesrwten onder koud water anders laten ze teveel vocht achter in de tajine.

➥ Serveer de tajine samen met Marokkaans brood, heerlijk!

➥ Lust je enkel aardappelen? Maak hier dan een aardappel tajine van en laat alle andere groenten weg!

➥ Hou je van pikant? Voeg samen met de kruiden harissa hieraan toe.

 

Eet smakelijk!♥


 

 

 

 

 

 

You may also like

5 reacties

AJKRJH 10 juli 2017 - 09:13

500 gram vlees, het liefst met bot, voor hoeveel personen is dit recept ongeveer? Het ziet er heerlijk uit.?

Reply
Vanessa 9 augustus 2018 - 05:31

Geweldig recept!
Ik heb het gehakt vervangen door worstjes omdat we dat lekkerder vinden en heb de pompoen eruit gelaten.
Nooit gedacht dat het eigenlijk zo eenvoudig kon zijn!
Bedankt!

Reply
Soumia 24 augustus 2018 - 12:13

Oh super leuk om te lezen!!
Ik ben blij dat het is gelukt en je ervan hebt genoten! Hmm de worstjes lijken mij ook een heerlijke variant..
Geniet ervan! xx

Reply
dyanthe 1 november 2018 - 10:28

Goedemorgen,

Klinkt als een super gerecht, ik had 2 vraagjes. 1, ik heb geen tajine kan dit ook in een stoofpan? 2. kan het ook zonder vlees?

In elk geval super bedankt voor het recept!

Reply
Soumia 3 november 2018 - 09:45

Hi Dyanthe,

Dit kan zeker zonder een tajine bereid worden. Je kan dit ook zonder vlees maken, ook lekker!

Graag gedaan hoor! Veel succes x

Reply

Laat een reactie achter