Diner – January 25, 2023

Wortel browniecake

Wortel browniecake

Deze heerlijke wortel browniecake is super smeuïg maar tegelijkertijd ook crunchy door de stukjes pecannoten. De bovenlaag met de zijdezachte roomkaas glazuur maakt het echt af!

Wortel browniecake

Ingrediënten
  

Voor de cake:

  • 220 g ongezouten boter gesmolten
  • 200 g bruine suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 50 g geraspte wortel 2 wortels ongeveer
  • 200 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • halve theelepel gemberpoeder
  • halve theelepel kaneelpoeder
  • halve theelepel zout
  • 65 g gehakte pecannoten

Voor de topping:

  • 110 g ongezouten boter
  • 220 g roomkaas
  • 1 theelepel vanille aroma optioneel
  • 120 g poedersuiker
  • 65 g gehakte pecannoten

Instructies
 

Voor de wortelcake:

  • Verwarm de oven voor op 180° en bekleed een rechthoekige bakvorm in met bakpapier. (zie handige tips onderaan het recept)
  • Plaats de gesmolten boter, bruine suiker en vanillesuiker in een ruime kom. Mix deze samen met behulp van een handmixer of garde.
  • Voeg vervolgens het ei en eigeel erbij en mix weer kort samen.
  • Voeg de geraspte wortels, bloem, bakpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder en zout toe. Vouw deze dan met behulp van een spatel samen. Vouwen zorgt ervoor dat het beslag luchtig blijft. Blijf het vouwen totdat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  • Het beslag zal dikker zijn dan een normale cake beslag. Dit is heel normaal!
  • Als laatste voeg je de gehakte pecannoten toe en vouw deze weer kort samen in het beslag.
  • Giet het beslag in de beklede bakvorm en verspreid deze gelijk met een spatel.
  • Plaats de bakvorm in de oven en bak deze voor ongeveer 35min op 180°.
  • Wanneer de cake gebakken is, haal deze dan NIET uit de bakvorm. Laat de cake volledig afkoelen in de bakvorm zelf.

Voor de topping:

  • Plaats de roomkaas en de boter in een ruime kom. Zorg ervoor dat de roomkaas en boter erg zacht zijn! Zo kan je ze gemakkelijk mixen.
  • Mix de roomkaas samen met de boter met behulp van een garde of handmixer. Voeg vervolgens de vanille aroma erbij en mix weer kort samen.
  • Voeg daarna beetje bij beetje de gezeefde poedersuiker toe. Mix deze totdat je een romige glazuur verkrijgt. Mocht de roomkaas glazuur te dik zijn, voeg dan 1 à 2 eetlepels melk toe. Mocht het de glazuur te vloeibaar zijn, voeg dan extra roomkaas toe.

Samenstelling wortelcake:

  • Verdeel de roomkaas glazuur over de afgekoelde cake. Verspreid deze met behulp van een spatel of lepel over heel de cake.
  • Strooi de gehakte pecannoten over de hele bovenkant.
  • Hef aan de zijkanten het bakpapier op van de bakplaat en plaats deze op je werkplek.
  • Snijd vervolgens de cake in stukjes en geniet!

Notities

HANDIGE TIPS
Vet de bakvorm eerst in met boter vooraleer je het bakpapier erin plaatst. Het bakpapier blijft door de boter goed plakken tegen de bakvorm.
Wanneer je het bakpapier in de bakvorm plaats, blijven er meestal aan de zijkant grote stukken bakpapier over. Knip deze niet weg want bij het verwijderen van de cake uit de bakvorm, zal dit super handig zijn om deze eruit te halen door het bakpapier aan de zijkanten op te tillen.
Bruine suiker is in combinatie met wortel heerlijk! Mocht je geen bruine suiker in huis hebben, kan je kristalsuiker gebruiken. Verminder de hoeveelheid naar 100g kristalsuiker in dit geval anders wordt ie te zoet!
Je kan de pecannoten vervangen door noten naar jouw eigen smaak (walnoten, amandelen, etc.) Heb je liever geen noten, laat deze dan weg!
Hoe hoger je bakvorm, hoe hoger je cake zal zijn. Een rechthoekige of brownie bakvorm werkt voor dit recept het best!
Voor de roomkaas topping heb ik roomkaas gebruikt van het merk “Philadelphia”: favoriete merk als het gaat om roomkaas frosting. (no sponsor)

Heb jij dit recept al uitgeprobeerd?

Maak er een leuke foto van en tag @keukenvansou op Instagram!

Wat leuk dat je aan de slag gaat met dit recept! Veel plezier in de keuken ♡

Abonneer

De lekkerste recepten geleverd naar jouw mailbox!

Dit vind je vast ook lekker!

Laat een reactie achter

Rating recept