Wortel browniecake

door Soumia

Deze heerlijke wortel browniecake is super smeuïg maar tegelijkertijd ook crunchy door de stukjes pecannoten. De bovenlaag met de zijdezachte roomkaas glazuur maakt het echt af!

INGREDIËNTEN

Voor de cake:

  • 220g ongezouten boter, gesmolten
  • 200g bruine suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 50g geraspte wortel (2 wortels ongeveer)
  • 200g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • halve theelepel gemberpoeder
  • halve theelepel kaneelpoeder
  • halve theelepel zout
  • 65g gehakte pecannoten

Voor de topping:

  • 110g ongezouten boter
  • 220g roomkaas
  • 1 theelepel vanille aroma (optioneel)
  • 120g poedersuiker
  • 65g gehakte pecannoten

BEREIDINGSWIJZE

Voor de wortelcake:

  • Verwarm de oven voor op 180° en bekleed een rechthoekige bakvorm in met bakpapier. (zie handige tips onderaan het recept) 
  • Plaats de gesmolten boter, bruine suiker en vanillesuiker in een ruime kom. Mix deze samen met behulp van een handmixer of garde.
  • Voeg vervolgens het ei en eigeel erbij en mix weer kort samen.
  • Voeg de geraspte wortels, bloem, bakpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder en zout toe. Vouw deze dan met behulp van een spatel samen. Vouwen zorgt ervoor dat het beslag luchtig blijft. Blijf het vouwen totdat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  • Het beslag zal dikker zijn dan een normale cake beslag. Dit is heel normaal!
  • Als laatste voeg je de gehakte pecannoten toe en vouw deze weer kort samen in het beslag.
  • Giet het beslag in de beklede bakvorm en verspreid deze gelijk met een spatel.
  • Plaats de bakvorm in de oven en bak deze voor ongeveer 35min op 180°.
  • Wanneer de cake gebakken is, haal deze dan NIET uit de bakvorm. Laat de cake volledig afkoelen in de bakvorm zelf.

Voor de topping:

  • Plaats de roomkaas en de boter in een ruime kom. Zorg ervoor dat de roomkaas en boter erg zacht zijn! Zo kan je ze gemakkelijk mixen.
  • Mix de roomkaas samen met de boter met behulp van een garde of handmixer. Voeg vervolgens de vanille aroma erbij en mix weer kort samen.
  • Voeg daarna beetje bij beetje de gezeefde poedersuiker toe. Mix deze totdat je een romige glazuur verkrijgt. Mocht de roomkaas glazuur te dik zijn, voeg dan 1 à 2 eetlepels melk toe. Mocht het de glazuur te vloeibaar zijn, voeg dan extra roomkaas toe.

Samenstelling wortelcake:

  • Verdeel de roomkaas glazuur over de afgekoelde cake. Verspreid deze met behulp van een spatel of lepel over heel de cake.
  • Strooi de gehakte pecannoten over de hele bovenkant.
  • Hef aan de zijkanten het bakpapier op van de bakplaat en plaats deze op je werkplek.
  • Snijd vervolgens de cake in stukjes en geniet!

HANDIGE TIPS

  • Vet de bakvorm eerst in met boter vooraleer je het bakpapier erin plaatst. Het bakpapier blijft door de boter goed plakken tegen de bakvorm.
  • Wanneer je het bakpapier in de bakvorm plaats, blijven er meestal aan de zijkant grote stukken bakpapier over. Knip deze niet weg want bij het verwijderen van de cake uit de bakvorm, zal dit super handig zijn om deze eruit te halen door het bakpapier aan de zijkanten op te tillen.
  • Bruine suiker is in combinatie met wortel heerlijk! Mocht je geen bruine suiker in huis hebben, kan je kristalsuiker gebruiken. Verminder de hoeveelheid naar 100g kristalsuiker in dit geval anders wordt ie te zoet!
  • Je kan de pecannoten vervangen door noten naar jouw eigen smaak (walnoten, amandelen, etc.) Heb je liever geen noten, laat deze dan weg!
  • Hoe hoger je bakvorm, hoe hoger je cake zal zijn. Een rechthoekige of brownie bakvorm werkt voor dit recept het best!
  • Voor de roomkaas topping heb ik roomkaas gebruikt van het merk “Philadelphia”: favoriete merk als het gaat om roomkaas frosting. (no sponsor)

 

6 reacties
11

You may also like

6 reacties

hasna 21 maart 2019 - 17:30

Wat een heerlijk recept, dankjewel! Ik zou wel nog heel graag de afmeting van je bakblik willen weten. Ik weet uit eigen ervaring dat dit erg handig kan zijn😬

Groetjes

Reply
Soumia 21 maart 2019 - 20:03

Aah dank je wel voor jouw lieve reactie!

Klopt! De afmeting van de bakblik die ik heb gebruikt is: 35 x 24 cm maar je kan ook een brownie bakvorm gebruiken van 20 x 20 cm

Liefs,
Soumia

Reply
Astrid 24 maart 2019 - 14:08

Is mon chou ook een optie om als roomkaas te gebruiken?

Reply
Soumia 24 maart 2019 - 20:22

Hi Astrid,

Ja dat kan zeker!

Liefs,
Soumia

Reply
Zeliha 12 juni 2020 - 09:55

Hoi Soumia,

Ik heb dit gemaakt en OMG zo zo zoooo lekker. Beste carrotcake ever!! Ik vroeg me af of het mogelijk is om dit in een ander bakvorm. Bijvoorbeeld tulband of springvorm.

Reply
Soumia 16 juni 2020 - 19:31

Hi Zeliha,

Ahw zo leuk om te lezen dit, ik ben blij dat je ervan hebt genoten! Heel toevallig komt een soortgelijk recept in de vorm van een normale cake op de blog deze week, dus hou het zeker in de gaten!

Liefs,

Sou

Reply

Laat een reactie achter